Začali čistiť lokalitu budúceho Lesoparku Draždiak

29.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava začalo dnes v Petržalke čistiť lokalitu, kde v budúcnosti vznikne nový mestský Lesopark Draždiak. Mesto chce zo 62-hektárového neupraveného pozemku znečisteného skládkami odpadu vybudovať park určený na rekreáciu a šport. V lese by mali osadiť nové lavičky, osvetlenie, vybudovať prírodné športoviská či ihriská.

Mesto tu podľa primátora Andreja Ďurkovského nebude stavať nové objekty. Čistiace prípravné práce budú trvať približne jeden až 1,5 mesiaca, pričom sa do nich zapojí 15 až 20 ľudí, podľa potreby sa ich počet zvýši.

Budú rúbať suché stromy pri ceste a chodníkoch pre bezpečnosť návštevníkov. Nebudú vysádzať nové, pretože v lokalite sú mladé stromčeky, ktorých rast podporia. Po skončení čistiacich prác sa začne dendrologický prieskum, ktorý bude súčasťou podkladov pre projektovú dokumentáciu.

Hlavné mesto má v rozpočte určených do roku 2010 na Lesopark Draždiak približne 4 300 000 eur, cena čistiacich prác sa bude odvíjať napríklad od množstva odpadu - vyzbieranie, odvoz, likvidácia, od náročnosti typu odpadu a podobne.

V lokalite, kde sa bude čistiť územie, robia sporadicky kontrolu príslušníci mestskej polície. Magistrát preto požiada mestskú políciu o zvýšenie kontrol, hlavne dodržiavania zákazu vjazdu motorových vozidiel.

Od vybudovania nového Lesoparku Draždiak hlavné mesto očakáva zmenu prostredia tak, aby umožňovalo bezpečnú a kultúrnu rekreáciu v zastavanom území mesta. Zámerom je zatraktívniť územie pre verejnosť.

V súčasnosti územie využívajú ľudia z blízkeho okolia na prechádzky, rekreační cyklisti a bežci. Niektorí len územím prechádzajú. V krovitých a lesných porastoch sú príbytky bezdomovcov. Na viacerých miestach sú organizované i neorganizované ohniská.

Mesto Bratislava budovanie lesného parku zaradilo do svojich investičných a rozvojových projektov. Urbanistickú štúdiu schválilo mestské zastupiteľstvo, akceptovaná bola aj väčšina pripomienok občanov a občianskych združení.

(sita)

Páčil sa vám článok?