ZOO Bratislava pripravila na leto rôzne akcie

27.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská zoologická záhrada (ZOO) pripravuje počas letných prázdnin viaceré zaujímavé, zábavné aj poučné podujatia. Návštevníci sa môžu tešiť napríklad na rodinné ZOO-logiády, ktoré sa budú konať každú sobotu v poobedňajších hodinách, každý druhý víkend bude prebiehať komentované kŕmenia a zoznamovanie sa so zvieratami.

Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla vedúca oddelenia vzdelávania a propagácie v ZOO Silvia Pirošková, každý víkend v poobedňajších hodinách sa budú môcť deti povoziť na koníkoch. Aktuálny program je tiež pred daným víkendom uvedený na internetovej stránke www.zoobratislava.sk.

Návštevníci ZOO sa môžu rovnako tešiť na nové prírastky. V máji sa tu narodilo deväť mláďat vlka európskeho, mláďatko tamarína pinčieho, samička somára domáceho, samček kulana turkménskeho, štyri mláďatá surikaty vlnkavej a samička zebry Chapmannovej. V júni sa podľa Piroškovej vyliahol historicky prvý plameniačik - plameniak ružový. "Mláďatko je veľmi čiperné, rodičia sa o neho starostlivo starajú. Pohlavie plameniačika ešte nevieme zistiť, zatiaľ je maličký, ale už cupitá a máva krídelkami," povedala.

Plameniaky dorastajú do výšky 120 až 140 centimetrov, rozpätie krídel je od 140 do 160 centimetrov. V súčasnosti chovajú v ZOO osem samíc, 16 samcov a jedno mláďa plameniaka. Začiatkom mája priviezli podľa Piroškovej tri samice psa hyenovitého zo ZOO Dvůr Králové nad Labem a v dohľadnej dobe plánujú doviesť párik belane tundrovej (sova) a samicu rysa karakala k nášmu chovnému samcovi.

"Počas leta upravujeme našim zvieratám kŕmne dávky a čiastočne aj denný režim, ten si však prevažne vedia upraviť samé," pokračovala Pirošková. Kopytníky dostávajú veľmi málo jadrového krmiva, ktoré je dobré na tuky a podáva sa najmä na jeseň a v zime. Dostávajú teda viac ovocia a zeleniny a zelené krmivo a tzv. okus, teda vetvičky stromov, ktoré obžierajú. "Minimálne znižujeme kŕmnu dávku šelmám. Veľké mačky dostávajú hovädzie, konské, kozie mäso, hydinu a králiky, ale všetko s mierou, aby nemali zbytočné tuky počas leta, ktoré by im mohli spôsobovať problémy," spresnila.

Malé šelmy, medvede, vtáky a opice majú podľa nej celoročne veľmi pestrú a výživnú stravu a samozrejme dostávajú zvýšené dávky sezónneho ovocia a zeleniny. Veľké mačky, medvede a opice dostávajú počas leta aj "zmrzlinu", nie však klasickú ako konzumujú ľudia. "Ide o zmrazené ovocie, alebo mäso, ktoré si zvieratá musia z ľadovej kocky vylízať. Je to pre ne osviežujúce aj zábavné," vysvetlila Pirošková. ZOO zabezpečuje zvieratám počas leta najmä dostatok prístreškov poskytujúcich tieň vo vonkajších výbehoch, vnútorné chovné zariadenia (maštale) dostatočne prevetrávajú.

"Veľmi dôležitý je dostatočný prísun vody, zvieratá v lete spotrebujú na pitie a kúpanie dvakrát toľko vody ako v zime. Niektoré naše zvieratá majú vo výbehoch k dispozícii bazén, alebo jazierko, napríklad medvede, hrošíky či veľké mačky. Medvede dokonca aj sprchujeme, majú to veľmi radi," uviedla. Prakticky všetky zvieratá zhodia na leto zimnú srsť, takže im vlastne aj príroda pomáha prežiť horúce dni.

(sita)

Páčil sa vám článok?