Petržalka získala úver na zatepľovanie

26.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalka má peniaze na zatepľovanie budov materských a základných škôl vo svojej správe. Ide o 19 škôlok a 11 základných škôl.

Petržalský starosta Milan Ftáčnik dnes totiž podpísal zmluvu o terminovanom úvere 5 miliónov eur s Dexia bankou Slovensko. Úver poslanci schválili na marcovom zastupiteľstve, banku vybrala komisia vo výberovom konaní. Úver by mala mestská časť čerpať dva roky, splatnosť je 15 rokov.

"Finančné prostriedky môžu byť použité výlučne na rekonštrukciu školských objektov - výmenu okien, opravu striech a školských terás," povedal hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy. S prvými rekonštrukciami plánuje mestská časť začať počas letných prázdnin.

Rekonštrukciu a zatepľovanie týchto budov schválilo zastupiteľstvo ešte minulý rok. Mestská časť chce totiž v najbližších dvoch rokoch zlepšiť energetickú hospodárnosť budov materských a základných škôl, ktoré má vo svojej kompetencii.

Dodávateľov na rekonštrukciu a zateplenie jednotlivých budov predškolských a školských zariadení vyberá mestská časť na základe elektronického obstarávania a aukcií. Prvé elektronické aukcie si ako prvá bratislavská samospráva vyskúšala začiatkom júna.

Pri výbere dodávateľa pre rekonštrukciu dvoch materských a jednej základnej školy "ušetrila" takmer 12-tisíc €. V súčasnosti je vyhlásené druhé kolo týchto aukcií pre výmenu okien a dverí a rekonštrukciu strechy na škôlkach na Rovniankovej, Šustekovej, Gessayovej a Bulíkovej ulici.

Ročná spotreba tepla na vykurovanie 11 základných škôl je 34 400 GJ a na vykurovanie 19 materských škôl 15 130 GJ. Mestská časť tak zaplatí za vykurovanie škôl viac ako 896 236 € a za vykurovanie škôlok viac ako 398 327 €. Navrhovanými opatreniami by sa mohlo ušetriť až 40 % nákladov na vykurovanie, teda takmer 531 103 €.

(sita)

Páčil sa vám článok?