Na Baštovej obnovia zničený meštiansky dom

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Baštová ulica v historickom centre mesta bude onedlho krajšia. Po dlhých rokoch pustnutia by sa mala tento rok začať obnova meštianskeho dvojdomu s číslami 6 a 8.

O plánoch súkromnej spoločnosti obnoviť meštiansky dom na Baštovej 6 - 8 a prebudovať ho na polyfunkčný objekt, písali Bratislavské noviny už v roku 2007. V týchto dňoch získal investor, Conwert sk 01, s.r.o., stavebné, tzv. vodoprávne povolenie, a do konca júna očakáva aj právoplatné stavebné povolenie. V dome na Baštovej 6 - 8 plánuje v podzemí a na prvom poschodí vytvorenie reštauračných zariadení.

Na druhom až piatom poschodí majú vzniknúť byty určené na prenájom. Celková úžitková plocha priestorov je asi 1700 štvorcových metrov. V súčasnosti je podľa zástupcu investora sa začala verejná súťaž na výber dodávateľa a samotná rekonštrukcia by sa mala začať na jeseň tohto roka. Ukončenie obnovy meštianskeho domu je plánované na koniec roka 2010.

Baštová ulica je považovaná za najužšiu uličku v hlavnom meste a nachádza sa medzi ulicami Kapucínska, Klariská a Michalská. Vybudovali ju pozdĺž mestských hradieb a je zaujímavé, že v dome č. 7 býval kedysi mestský kat.

Predaj domu na Baštovej 6-8 odsúhlasilo miestne zastupiteľstvo Starého Mesta ešte počas predchádzajúceho volebného obdobia, keď bol starostom Peter Čiernik. Staromestský poslanec Sven Šovčík interpeloval v tejto veci súčasného starostu Andreja Petreka (Občiansky klub). Dôvodom bolo, že poslanci súhlasili s nízkou cenou za predaj kvôli tomu, že po jeho rekonštrukcii mali byť nebytové priestory domu na prízemí prenajaté mestskej časti za jednu korunu na 20 rokov. Podľa S. Šovčíka, budova medzitým asi trikrát zmenila majiteľa a preto chce vedieť, ako je majetkové právo mestskej časti zabezpečené aktuálnym vlastníkom.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - Conwert sk 01

Páčil sa vám článok?