Budovu klubu nahradila pláž, tehly sa rozpadávajú

24.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

V priestoroch Incheby funguje už niekoľko týždňov piesková pláž a niektorí jej návštevníci možno nevedia, že je presne na mieste, kde voľakedy stála budova Dámskeho tenisového klubu.

Historický domček bol od začiatku prekážkou pre súčasné vedenie Incheby. Pred dvoma rokmi najskôr prišiel o strechu, vzápätí o druhé poschodie. Hovorca petržalskej samosprávy vtedy uviedol, že pokiaľ ide o legálnosť stavebných prác, stavebný úrad nedostal žiadosť o vykonanie stavebných prác v areáli, a teda ani nevydal žiadne rozhodnutie o odstránení stavby. Incheba tiež neinformovala o búraní spoluvlastníka - mesto Bratislava, ktoré malo záujem na zachovaní objektu.

Incheba vtedy argumentovala zistením skutkového stavu stavebného objektu, ktorý ohrozoval návštevníkov areálu. To bol vraj dôvod, prečo sa rozhodli urobiť opatrenia na odstránenie nebezpečenstva.

Nasledoval ešte jeden pokus o záchranu domčeka, keď majiteľ pozemkov mal sľúbiť, že domček rozoberú a tehly použijú na jeho postavenie v iných priestoroch. Nič také sa však nestalo a dnes je na mieste, kde stála budova Dámskeho tenisového klubu, pláž!

Hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy potvrdil fakty z minulosti: „Mestská časť vykonala v máji 2007 štátny stavebný dohľad, ktorým bolo potvrdené búranie Dámskeho tenisového klubu v rozpore so zákonom. Počas správneho konania majiteľ informoval stavebný úrad, že k zbúraniu objektu pristúpil pre veľmi zlý, až kritický stav objektu, ktorý mohol ohroziť ľudské životy.“

Potvrdil aj to, že „majiteľ okrem iného prezentoval predstavu využitia tehál na vybudovanie nového objektu, ktorý by mohol byť replikou „historického“ tenisového klubu. Samospráva však dnes nemá v rukách právne nástroje, ktorými by mohla vyžadovať od majitelia plnenie jeho zámerov, či prezentovaných cieľov súvisiacich s možnou obnovou, výstavbou objektu“.

Stanovisko Incheby poskytla manažérka Martina Štofaniková: „Vzhľadom na súčasnú situáciu opäť zdôrazňujeme, že časový rozmer obnovy nie je rozhodujúci. Pripomíname, že stavbu sme postupne rozobrali v záujme zachovať čo najviac pôvodných materiálov pri možnej budúcej obnove budovy. Projekt Summer Club Incheba je riešenie pre aktuálnu letnú sezónu.“

Na otázku, kde sú dnes tehly z domčeka, dodala: „Stavbu sme rozoberali postupne, tehlu po tehle. Sú uložené na paletách, aby sme mohli niektoré znova použiť, hoci väčšina z nich sa aj tak už rozsýpa, takže v prípade, ak by bol projekt oživenia budovy Dámskeho tenisového klubu aktuálny, mnohé z tehál nebude možné použiť.´“

(mm)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?