Boj o záchranu parčíka na Belopotockého ulici sa zostril

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Parčík na Belopotockého ulici, o záchranu ktorého už desať rokov bojujú občania, začala firma ZIPP/Strabag, ktorá tu chce postaviť polyfunkčný objekt, 27. marca oplocovať.

Jedenásteho apríla sa má uskutočniť pokračovanie konania o výrube stromov v parku. „Je to ďalší pokus o likvidáciu zelene, ktorá je zvyškom Esterházyho záhrad,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré nám poslal Koloman Prónay z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. Ako konštatujú, pre tu žijúcich občanov, ktorí desať rokov bojujú za záchranu parčíka, je to tragédia. V informáciách magistrátu je podľa nich park vedený ako zeleň, takisto ako v budúcom územnom pláne, na rozdiel od súčasného, kde je vďaka mierke 1:25000 skoro celé Staré Mesto vyznačené ako občianska vybavenosť, hoci v skutočnosti sú tam aj plochy zelene. „Investor sa preto zrejme obáva prijatia nového územného plánu,“ píšu.

Stavebnú uzáveru, ktorú z tohto dôvodu predstavitelia občianskej iniciatívy žiadali ešte vlani, stavebný úrad mestskej časti a krajský stavebný úrad neschválili, hoci podľa nich celá situácia spĺňa podmienky paragrafu 39, odseku d) stavebného zákona, ktorý hovorí o vyhlásení stavebnej uzávery v prípade, ak by stavba bránila využívaniu územia podľa pripravovaného územného plánu. Pripomínajú, že zachovanie parku žiadalo 1374 občanov. „A preto občania žiadajú poslancov mestskej časti a mesta na čele so starostom Čiernikom a primátorom Ďurkovským o vyriešenie tejto kauzy výmenou pozemku, pretože sa tým preukáže ich postoj k potrebám občanov v našom okolí.“

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej sa od začiatku celej kauzy vtedajší starosta Starého Mesta a súčasný primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský snažil, aby na Belopotockého ulici zostal parčík. Primátor niekoľko rokov intenzívne rokoval s predchádzajúcim majiteľom tejto nehnuteľnosti, ktorého zámerom bolo túto časť zastavať. Neskôr parcelu kúpil nový majiteľ - ZIPP/Strabag.

„Od začiatku bolo mojou prioritou parčík na Belopotockého zachovať a uvedomujem si, že som to občanom sľúbil,“ povedal A. Ďurkovský. „Preto intenzívne rokujem so spoločnosťou ZIPP/Strabag, rokovania nie sú ukončené. Máme niekoľko alternatív, nie je však jednoduché nájsť adekvátnu náhradu. Mesto aj spoločnosť si však uvedomujú, že v súčasnosti sa na tomto pozemku stavať nebude.“

Výrub stromov však reálne hrozí, mnohé naznačí 11. apríl, keď sa o ňom bude rozhodovať.

Páčil sa vám článok?