Problém bezdomovcov jar neodniesla

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Minulý štvrtok ráno naposledy vstávali bezdomovci v útulku, na ktorý sa premenila bývalá Kláštorná vináreň vo františkánskom kláštore, oteplenie však problém nevyrieši, napokon aj tento útulok bol riešením nesystémovým.

Tvrdí to brat Filip, františkán, ktorý sa o útulok staral od 13. marca, keď civilná ochrana zlikvidovala stanové mestečko vo Vrakuni, čo tam postavil štát. Rehoľa plánovala ubytovať 50 ľudí, od začiatku ich však bolo 75. Hygienické podmienky tiež boli nižšie ako v stanoch civilnej ochrany, ktorá poskytla lôžka aj do kláštora, žiadna choroba, ani vši sa však v preplnenom sklepe nerozšírili, každý z ubytovaných mal svoje lôžko. Brat Filip konštatuje, že došlo k dvom-trom menším konfliktom, nakoniec sa však dohľad polície ukázal zbytočný - medzi obyvateľmi vládla aj súdržnosť, aj disciplína. Alkohol nepovoľovali, jedného z nocľažníkov páter raz pristihol nalievať - previnilec sa sám pobral preč. Dokonca aj obrazy, ktoré zdobia stenu v súčasnosti nefungujúcej vinárne, zostali na svojich miestach - bezdomovci sa navzájom strážili. O čistotu sa denne chodil starať bezdomovec, ktorý však býva v útulku Mea Culpa. Prekvapujúce však bolo, že do kláštornej vinárne nosili potraviny predovšetkým starí alebo naopak veľmi mladí ľudia, príjmovo najslabšie skupiny. Z komerčných organizácií významne prispelo len Tesco nákupnými poukážkami, z mimovládok najmä tandem Hľa človek a Proti prúdu. Zdravotnú starostlivosť poskytoval bezdomovcom prior Milosrdných bratov Richard.

Brat Filip sa nazdáva, že postoj spoločnosti k tomuto problému pramení aj v pocite výčitky, ktorú bezdomovci v ľuďoch vyvolávajú: „Myslím si, že všetci cítime voči nim dlh, sú mementom, lebo keby komukoľvek z nás v istých fázach niekto nepomohol, môžeme byť medzi nimi.“ Františkán Filip k systémovému riešeniu prispieva pravidelne utorňajšími klubmi pre bezdomovcov. Možnosť vyrozprávať sa, diskutovať, niekedy dá aj šancu uniknúť z bludného kruhu: pred dvoma rokmi vybavili pôrod a popôrodnú opateru páru dvoch nezosobášených mladých ľudí bez strechy nad hlavou - tam sa začala zmena, ktorá ich priviedla späť k práci a pod trvalú strechu. Jedna zložka riešenia problému teda funguje, na rade v hľadaní a vytváraní systémových riešení je legislatíva a verejná správa.

Páčil sa vám článok?