Marianum chce zrevitalizovať cintorín v Petržalke

1.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Príspevková organizácia Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy pripravuje revitalizáciu a rozširovanie cintorína v Petržalke. Potvrdil to riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek. "Nenachádzajú sa tu žiadne voľné hrobové ani urnové miesta, preto sme pripravili zatiaľ v štúdii projekt revitalizácie cintorína.

Spočíva v tom, že sa staré široké asfaltové komunikácie vybúrajú, tieto komunikácie budú nahradené chodníkmi zo zámkovej dlažby. Voľný priestor doplnia jednak klasické hrobové aj urnové miesta v urnovej stene," spresnil. Podľa Hrádeka mali pripravené dva varianty rozširovania cintorína, v prvom išlo o celkové rozšírenie približne o 1200 miest, v druhom variante asi o 500 miest viac.

Prvý variant dáva prednosť väčšiemu počtu klasických hrobových miest, tých by malo byť až 180, vzniknúť by malo aj 459 klasických urnových miest a 528 miest v urnovej stene. "V druhom variante sa plánuje s väčším počtom miest v urnovej stene, samozrejme, na úkor klasických hrobových miest. Z môjho pohľadu ako správcu cintorína je výhodnejší druhý variant, pretože na rovnakej ploche sme schopní ponúknuť záujemcom väčší počet miest ako takých," konštatoval Hrádek.

Ako zároveň doplnil, druhý variant podporuje aj mestská časť. Následne by mali predložiť návrh aj vedeniu hlavného mesta, ktoré má podľa Hrádeka na tento účel vyčlenených vo svojom rozpočte takmer 166 000 €. Do konca júna by chcelo Marianum vypísať verejné obstarávanie, "možno sa nám tento cintorín nepodarí rozšíriť do Pamiatky zosnulých, ale chcel by som to zrealizovať do konca tohto roka," dodal.

V rámci revitalizácie cintorína v Petržalke sa uvažuje aj o vytvorení nového námestia pred Domom smútku, ktoré bude izolované od ostatnej časti cintorína urnovými stenami. Ako tiež riaditeľ konštatoval, výhodou námestia bude najmä to, že bude opticky a zvukovo odizolované.

Pribudnúť by malo aj verejné osvetlenie, vzhľadom na finančné prostriedky magistrátu však osvetlia iba hlavnú komunikáciu, teda od vstupu na cintorín do Domu smútku. Navrhnuté sú aj studničky na vodu. Vybudovať by mali aj nový vodovod, pričom hlavná vetva by išla cez hlavnú komunikáciu.

Keďže staré existujúce komunikácie sa budú zužovať, zrušia podľa Hrádeka aj kontajnery na odpad, namiesto toho však na celom cintoríne osadia ľahko vyklápacie malé smetné koše. "Je to jediná cesta akým spôsobom sa dajú v rámci tohto starého cintorína získať ďalšie voľné miesta," zdôvodnil.

(sita)

Páčil sa vám článok?