Na Hlavnom námestí predsa len bude zeleň - ale mobilná

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

V rámci druhej etapy opravy Hlavného námestia na ňom pribudne nový mobiliár, moderná iluminácia, prvky drobnej architektúry a mobilná zeleň. Upravená bude aj Rolandova (Maximiliánova) fontána.

Druhá etapa obnovy námestia sa začala 20. februára, keď sa začalo dokončovať osvetlenie. V týchto dňoch sa kladie dlažba na chodníky pred Starou radnicou, dokončuje sa kamenné medzikružie, ktoré vytvorí fontáne nízku podnož a súčasne nádrž na rozšírenie vodnej hladiny. Pribudne asi 50 lavičiek, zväčša klasického „bratislavského“ typu, aké sú známe napríklad z Primaciálneho námestia, ale aj lavičky, vtipne nazvané „individualista“, určené pre tých, ktorí nechcú byť pri oddychu rušení.

Konečne sa vyjasnilo aj v otázke, ako to bude so zeleňou. „Na Hlavnom námestí pribudne aj mobilná zeleň,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. „Bude to desať jaseňov mannových, aké sú známe napríklad v Budapešti.“

Do plochy námestia bude osadené mobilné pódium umožňujúce produkciu živej hudby s možnosťou elektronického doprovodu. Pódium je dimenzované na umiestnenie koncertného krídla. Na námestí pribudne aj pitná fontánka.

Cieľom architektonického riešenia poskytovania reštauračných služieb okolitými prevádzkami je usporiadať rozloženie terás na námestí tak, aby pešia trasa z Rybnej brány na Sedlársku ulicu bola v celom profile priechodná. Letné sedenia budú umiestnené v tesnej blízkosti budov a ďalšia časť bude v blízkosti fontány. Oprava Hlavného námestia bude dokončená na. Deň samosprávy v druhej polovici apríla.

Páčil sa vám článok?