Majiteľ Messalina Clubu rokoval so starostom

29.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Prevádzkovateľ erotického salóna Messalina Club v Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke údajne nevylúčil, že sa bude baviť na tému prípadného predaja budovy či zámeny za iný objekt. Vyplýva to z nedávneho pracovného stretnutia petržalského starostu Milana Ftáčnika s majiteľom prevádzky, uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

"Nevylúčil to, ale ani nepotvrdil," povedal Andrassy. V súvislosti s cenou za budovu však jej majiteľ odmietol tvrdenia, že naposledy ju ponúkol za takmer milión eur. Otázka ceny zostáva naďalej otvorená, prevádzkovateľ erotického salóna ju na spomínanom májovom rokovaní s vedením mestskej časti zatiaľ nechcel špecifikovať. Podľa Andrassyho však mestská časť nemá dostatok peňazí na to, aby mohla daný objekt odkúpiť. Pomoc v tomto smere očakáva aj od mesta.

Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej je mesto ochotné rokovať o finančnej pomoci. Konečné rozhodnutie však bude závisieť od mestských poslancov. Podľa námestníka primátora a zároveň člena občianskej iniciatívy Vráťme dôstojnosť Sadu Janka Kráľa Tomáša Korčeka sa však s týmto bude musieť v prvom rade vysporiadať mestská časť, keďže "problematická" prevádzka je na jej území.

Zároveň opätovne deklaroval, že iniciatíva je pripravená využiť všetky legálne prostriedky na vyriešenie situácie. Na otázku, či je podľa neho reálna kúpa budovy, odpovedal, že je to krajné riešenie. Zámenu budov označil za nereálnu. "Tým by sa iba presunul problém zo Sadu Janka Kráľa do inej lokality," konštatoval Korček. Podľa hovorcu iniciatívy a zároveň mestského poslanca OIivera Kríža si dajú aj oni, aj prevádzkovateľ urobiť znalecký posudok.

V budove nebol vždy erotický klub, na začiatku 90-tych rokov minulého storočia tu bola cukráreň. V tzv. malej privatizácii však mesto budovu predalo súkromnej osobe. Súčasný majiteľ získal budovu v roku 1994 za spomínaných približne 149-tisíc €. Stalo sa tak na konci volebného obdobia, keď bol petržalským starostom Anton Doktorov, zastupiteľstvo sa však povolením tejto prevádzky nezaoberalo. V roku 2000 ponúkol majiteľ zariadenia vtedajšiemu starostovi Vladimírovi Bajanovi odkúpenie budovy za takmer 450-tisíc €, mestská časť na ponuku nereagovala.

V súvislosti s prevádzkou tohto zariadenia vznikla prednedávnom spomínaná občianska iniciatíva, ktorá požaduje zrušenie erotického salóna "v srdci" národnej kultúrnej pamiatky a najstaršieho parku v strednej Európe. Iniciatívu podporuje aj petržalská samospráva. Tá požaduje zamedzenie vjazdu motorových vozidiel do tohto areálu od Nového mosta, osadené boli už kamenné zátarasy. Výnimku by mali mať len zásobovacie vozidlá. Dodržiavanie tohto opatrenia monitoruje polícia. Mestská časť zároveň preveruje, či je možné obmedziť prevádzkové hodiny. Salón je v súčasnosti otvorený od 19:00 do 6:00 ráno nasledujúceho dňa, rozhodnutie podpísal bývalý starosta Anton Doktorov.

Záujemcovia môžu iniciatívu podporiť prostredníctvom internetovej stránky www.dostojny-sad-jk.sk. Iniciatíva zároveň pripravuje na sobotu happening za zrušenie erotického salóna.

(sita)

Páčil sa vám článok?