Budúci lesopark pri Draždiaku začnú čistiť

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Projekt revitalizácie okolia Veľkého a Malého Draždiaka v Petržalke by sa mohol začať už na jeseň tohto roku. Mesto v súčasností zabezpečuje geodetické zameranie územia a dendrologický prieskum.

V polovici júna začne magistrát čistiť lokalitu od špiny a skládok. Po dohode s miestnou samosprávou v Petržalka sa prípravné práce začnú v druhej polovici júna - po ukončení hniezdenia vtáctva. Podľa predpokladov najväčšia časť prác príde na rad až po letnej rekreačnej sezóne.

Mesto pripravuje revitalizáciu 62-hektárového priestoru na rekreáciu a šport. V súčasnosti je okolie Draždiaka len málo upravené a na krásne mu nepridáva množstvo skládok odpadu. Projekt Lesoparku predpokladá úpravy lesného porastu, pribudnúť majú nové lavičky, osvetlenie, prírodné športoviská a ihriská. Mesto neráta na tomto území s investičnou výstavbou budov.

Urbanistickú štúdiu na Lesopark schválili v novembri 2008 poslanci mestského zastupiteľstva. Predloženiu štúdie predchádzalo verejné prerokovanie projektu v máji 2008. Primátor Andrej Ďurkovský (KDH) rokoval so zástupcami občianskych združení a obyvateľmi dotknutého územia. Podľa magistrátu väčšina pripomienok bola akceptovaná a zapracovaná do čistopisu urbanistickej štúdie. V súčasnosti sa pripravuje súťaž na dodávateľa projektovej dokumentácie, ktorá bude podkladom na výber dodávateľov jednotlivých prác.

Cieľom urbanistickej štúdie bolo podľa mesta vybudovanie moderného prírodno-krajinárskeho parku celomestského významu. Kvôli tomu sa v súčasnosti na území robí geodetické zameranie a začne sa s prípravnými resp. čistiacimi prácami. „Odstránia sa čierne skládky stavebného odpadu, ktoré sú ešte pozostatkom výstavby Petržalky, skládky komunálneho odpadu, neudržiavaný trávnatý porast sa revitalizuje kosením a odstraňovaním náletov. Vyrúbu sa suché stromy a suché konáre na stromoch v okolí chodníkov,“ uvádza sa v informácii magistrátu k postupu prác na projekte mestský Lesopark Draždiak.

(rob)
Páčil sa vám článok?