Majitelia pôdy chcú posunúť ochrannú líniu

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Devínskej Novej Vsi vznikli opäť komplikácie v súvislosti s výstavbou protipovodňovej ochrany Bratislavy. Uviedol to technický námestník riaditeľa bratislavského odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Peter Minárik.

Prvýkrát sa situácia skomplikovala minulý rok po tom, ako sa čiastočne pozmenil projekt. Našlo sa totiž lepšie a lacnejšie riešenie, ktoré si však vyžiadalo nové geometrické plány a vytýčenie ochrannej línie. Problémom bolo vtedy približne 300 vlastníkov pozemkov, dôvodom boli najmä peniaze. Majetkovo-právne vzťahy s majiteľmi pozemkov sa však vyriešili, vyvlastňovanie nebolo potrebné. Tentoraz sú podľa P. Minárika problematické pozemky v druhom úseku výstavby, teda pozdĺž cyklistickej trasy.

Niektorí majitelia totiž chcú, aby sa ochranná línia posunula, čím by boli chránené aj ich pozemky. „Je to však orná pôda v záplavovom území, nikdy sa tam nič nepostaví. Doteraz sa však neozvali, teraz napadli platné územné rozhodnutie," povedal Peter Minárik. Cena pozemkov s ornou pôdou je ohodnotená na 16,60 € za meter štvorcový. Podľa Petra Minárika je to slušná suma. „Podali sme žiadosť o vyvlastnenie," konštatoval. Požiadavky majiteľov pozemkov nie sú splniteľné, neumožňuje to ani rakúsko-slovenská dohoda, podľa ktorej sa napríklad nemôže obmedzovať prietok.

V ostatných častiach a úsekoch ochrannej línie pokračujú práce podľa plánu. Tesne pred dokončením je výstavba protipovodňovej hrádze na Viedenskej ceste v Petržalke. V súčasnosti sa tu robia len drobné úpravy, podľa pôvodného plánu by mali byť práce dokončené koncom mája. Doriešilo sa aj napojenie hradného brala na ochrannú líniu. Po konzultácii s pamiatkarmi sa hrádza posunie o pár metrov od brala.

„Prípadný archeologický nález by mohol znamenať zdržanie stavby," konštatoval Peter Minárik. Keďže v týchto miestach je terén vyšší ako pri brale, ochranná línia nebude musieť byť taká vysoká, ako sa pôvodne uvažovalo.

(sita)

Páčil sa vám článok?