Vrakuňa pomáha revitalizovať bytové domy

26.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Vrakuňa chce naďalej pomáhať obyvateľom v revitalizácii bytových domov, zatepľovaní či odstraňovaní systémových porúch. V tomto roku by mali obnoviť deväť domov za takmer 2,9 milióna €, z čoho nenávratné dotácie predstavujú trištvrte milióna eur. Nenávratné prostriedky môžu získať od štátu, Európskej únie alebo z oboch zdrojov.

Dcérska spoločnosť Vrakune – Spokojné bývanie, s. r. o.  – je bytový správca a spravuje bytové domy v tejto mestskej časti. "Keďže náklady na revitalizáciu sú nemalé, snaží sa Spokojné bývanie maximálne využívať aj iné zdroje, ako sú vlastné fondy domov, prípadne bankové financovanie," uviedol konateľ spoločnosti Marek Hargaš.

Na revitalizáciu bytových domov získalo Spokojné bývanie v posledných dvoch rokoch približne 4,6 milióna €, pričom viac ako 900-tisíc € sú nenávratné dotácie. Vlani zabezpečila spoločnosť svojim klientom viac ako 1,7 milióna €, pričom z tejto sumy tvorili dotácie Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR SR) a fondy Európskej únie takmer pol milióna eur.

Za tieto peniaze sa revitalizovalo šesť bytových domov. Hargaš doplnil, že obnovovať bytové domy vo Vrakuni plánujú aj v roku 2010, pričom do revitalizačného procesu sa už teraz prihlásilo dvadsať domov.

"Naším cieľom bude aj do budúcna získať pre Vrakuňu maximum zdrojov. Domnievam sa, že nie je z môjho pohľadu nič dôležitejšie ako pomôcť vlastníkom bytov zveľaďovať ich domy. Totiž len komplexná revitalizácia domov reálne prispeje k obnove celého sídliska tak, aby Vrakuňa bola príjemnou štvrťou, kde sa spokojne žije," myslí si Hargaš.

Komplexná obnova domu trvá podľa Hargaša minimálne 1,5 roka. "V prípade, že dom má nasporené dostatočné prostriedky na fonde údržby a opráv, a správca realizuje technickú a ekonomickú analýzu uskutočniteľnosti diela, začína sa proces schválením zámeru zateplenia na schôdzi vlastníkov, následne si dom vyberie dodávateľa projektu odstránenia systémových chýb a zabezpečí sa dodávateľ inžinierskych činností," vysvetlil.

Po vypracovaní projektu si opätovne vlastníci bytov vyberú na schôdzi vlastníkov dodávateľa diela a schvaľujú 2/3 väčšinou financovanie diela spravidla komerčným úverom. Medzitým sa podľa neho pracuje na stavebnom povolení respektíve ohláške. Následne spracujú prihlášku na dotácie na odstránenie systémových porúch, ktorá sa predkladá na ministerstvo výstavby začiatkom roka. Taktiež zaregistrujú prihlášku domu v banke, ktorá spolupracuje s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR) v programe Slovseff. V nasledujúcom roku potom dom zateplia.

Komplexná obnova bytového domu je podľa Hargaša najmä o stavebných a technických riešeniach, ktoré zlepšujú stavebné, energetické, hygienické parametre domu, predlžujú jeho životnosť, zlepšujú kvalitu bývania, znižujú náklady za bývanie, odstraňujú systémové chyby najmä panelových stavebných sústav. Ide najmä o technické opatrenia ako hydraulické vyregulovanie teplovodov, termostatizáciu vykurovacích telies, opravu výťahov, výmenu rozvodov vody a plynu.

Stavebné opatrenia sú podľa neho najmä o rekonštrukcii a zateplení striech, výmene okien za energeticky efektívne a celkovom zateplení obvodového plášťa. Priemerné náklady na zateplenie a obnovu domov podľa ich veľkosti sa pohybujú od 160 po 680-tisíc €.

"Napriek pomerne výraznému úspechu Spokojného bývania pri aranžovaní nenávratných dotácií zo štátnych aj európskych grantových schém si značný podiel nákladov financujú vlastníci bytov. Financovanie obnovy je v praxi zabezpečené najmä čerpaním úverov, ktoré sa bytové domy zaväzujú splácať okolo desať rokov," dodal Hargaš.

(sita)

Páčil sa vám článok?