Zrenovovanú Kolibu Expo už otvárajú, má to byť opäť exkluzívna reštaurácia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Budovu, ktorá je vlastne už historická - reprezentovala Slovensko na Svetovej výstave v Montreale v roku 1967 - otvoria v posledný marcový deň, čím na Kamzíku pribudne vyše stopäťdesiat reštauračných miest.

Nebude to, pravda, príležitosť na občerstvenie pre každého, aj keď organizátori pripravujú nedeľné rodinné menu. Jeho cena (140-180 Sk) však iste nie je dostupná pre každú štvorčlennú rodinu, ktorá sa vyberie na výlet do bratislavských lesov. Expo si ponecháva exkluzivitu koliby vyššej triedy, čo ľahko vyčítate z jedálneho lístka, v ktorom sa cena „ľudových“ polievok pohybuje okolo šesťdesiat korún. Podľa právnika spoločnosti, ktorá kolibu vlastní a zrenovovala, však ceny jedál budú prijateľné, ak ich zákazník bude brať ako sviatočné jedlo.

Rekonštrukciou koliby však pribudli na Kamzíku aj ubytovacie možnosti - štyri dvojlôžkové izby a dva apartmány. Preto bude koliba v prevádzke celý týždeň, pričom okrem nedele a pondelka má vyhrávať na počúvanie ľudová hudba. Exteriér aj interiéry sú ladené v rustikálnom duchu. Vnútri koliby sú tri miestnosti - jedáleň s kapacitou 70-80 stoličiek, Oravská pivnica so 60 miestami a Kysucká izba s 20 stoličkami. V lete bude na terase 120 miest. Celá rekonštrukcia, pri ktorej sa uplatnili ľudoví remeselníci zo severských okresov, stála okolo 40 miliónov korún.

Prínos novokoncipovaných služieb koliby je v oživení tradícií, od Troch kráľov až po Vianoce a Silvester, a tiež treba oceniť, že na vínnej karte sú výlučne vína slovenských producentov, takže je možno ochutnať napríklad modrú frankovku od piatich vinárov. Pokiaľ ide o ponuku stravy, prezentujú ju ako národnú, inšpirovať sa dala však len kuchyňou stredo- a severoslovenskou, v ponuke zatiaľ chýba juh a rázovitý východ.

Páčil sa vám článok?