Sociálne odkázaní Petržalčania dostanú poukážku

11.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka pristupuje k novej forme poskytovania pomoci pre sociálne odkázaných občanov a pre ľudí v hmotnej núdzi. Okrem tradičnej finančnej výpomoci poskytuje miestny úrad od mája žiadateľovi pomoc vo forme platobnej poukážky Asistencia, ktorú môže použiť výlučne na nákup základných tovarov – potravín, ošatenia, školských a hygienických potrieb.

Poukážkou nie je možné zaplatiť napríklad tabakové výrobky, alkohol či kávu. Ako dnes informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy, v prvej etape sú k dispozícii poukážky v nominálnej hodnote 5 € a 15 €, nakupovať s nimi sa zatiaľ dá v dvoch petržalských obchodných centrách – Hypermarket Tesco a Hypermarket Carrefour. Žiadosti o sociálnu výpomoc môže podať každý Petržalčan na miestnom úrade, oddelení sociálnych vecí.

Podľa Andrassyho ide o pilotný projekt v rámci slovenskej samosprávy, ktorý petržalský úrad realizuje v spolupráci so spoločnosťou Sodexo Pass SR, s.r.o. "Podobnú efektívnu formu pomoci sociálne odkázaným občanom využíva celý rad krajín Európskej únie, v susednej Českej republike je to zatiaľ približne 100 obcí a miest," konštatoval.

Projekt má prispieť okrem iného k účelnému využívaniu verejných zdrojov konkrétnymi cieľovými skupinami občanov. Petržalská samospráva má v tohtoročnom rozpočte vyčlenených pre oblasť sociálnej pomoci takmer 80 000 €.

"Ide o verejné financie určené pre cielenú podporu rôznych sociálnych projektov, ktoré primárne pomáhajú nielen ľuďom so zdravotným postihnutím, mladým rodinám či seniorom, ale aj občanom, ktorí sa nie vlastnou vinou dostali do hmotnej núdze, zložitej finančnej situácie," spresnil hovorca.

Jednorazová dávka sociálnej výpomoci od miestnej samosprávy sa v súčasnosti pohybuje od 30 do 165 €.

(sita)

Páčil sa vám článok?