Káblovka poškodila zákazníkov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rada Protimonopolného úradu potvrdila pre UPC Slovensko pokutu 15 miliónov korún za porušenie zákona o ochrane hospodárskej súťaže tým, že zneužila svoje dominantné postavenie a odpojila svojich zákazníkov od príjmu programov.

Rozhodnutie Protimonopolného úradu je ešte z októbra 2003, po odvolaní UPC sa prípad dostal na Najvyšší súd a ten vlani v lete rozhodol o oprávnenosti postupu Protimonopolného úradu. UPC musí pokutu uhradiť do 15 dní od nadobudnutia právoplatnosti verdiktu. UPC sa bude správať podľa rozhodnutia, aj keď s ním nesúhlasí. Otázkou je, či pokutu nepremietne do zákazníckych cien v nasledujúcom období.

Dôvodom na pokutu bolo, že UPC odpojil od kábla zákazníkov vo viacerých mestách, medzi nimi aj v Bratislave, za to, že neuhradili časti ceny, ktoré si káblová spoločnosť svojvoľne stanovila v rozpore s rozhodnutím Telekomunikačného úradu. Podotýkame, že všetci odpojení platili za signál maximálnu cenu stanovenú príslušným regulačným úradom a podľa Protimonopolného úradu podnikateľ de facto nútil zákazníkov platiť viac, ako bola cena stanovená právnymi predpismi.

Otvorenou otázkou zostáva odškodnenie zákazníkov, ktorí boli odpojení, ako aj tých tých, ktorí odpojení neboli, pretože zaplatili viac, ako povoľovali platné právne prepisy.

Páčil sa vám článok?