Vojenský cintorín mesto sprístupnilo pre verejnosť

6.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vojenský cintorín z I. svetovej vojny v lokalite Kopčany v bratislavskej Petržalke otvorili v pondelok 4. mája 2009 po viac ako štyroch rokoch rekonštrukcie pre verejnosť.

Obnova posledného miesta odpočinku 331 vojakov stála okolo 614 000 eur. „Treba si uvedomiť, že dlho sa s tým nič nerobilo. Bolo to v pohraničnom pásme," povedal riaditeľ mestského investora pamiatkovej obnovy - Paming Jozef Hrabina. Prvé práce spojené s rekonštrukciou začal Paming v roku 2005. Išlo prevažne o dendrologický prieskum, prvé výruby a náhradnú výsadbu či vypracovanie konkrétneho projektu. Preinvestovaných bolo približne 33 194 eur. V ďalších rokoch boli kompletne obnovené hrobové miesta a základy márnice v južnej časti cintorína, pribudli nové chodníky a nový plot.

Vojenský cintorín vznikol počas I. svetovej vojny ako doplnok vojenského lazaretu, kde ležali zväčša ťažko ranení vojaci rakúsko-uhorskej monarchie, ale aj iní vojaci bojujúcich strán. „Od roku 1916 tu boli pochovávaní vojaci, ktorí zomreli v Posádkovej nemocnici Bratislava alebo v Divíznej nemocnici. Čiže neboli to vojaci, ktorí by zomreli na bojisku," uviedol J. Hrabina. Vojenský cintorín bol podľa dostupných materiálov dokončený pravdepodobne okolo roku 1922, v správe ho malo Posádkové veliteľstvo Bratislava. Na cintoríne je v samostatných hroboch pochovaných 331 vojakov, z toho okolo 100 sa nepodarilo identifikovať.

Pochovaní vojaci boli deviatich národností, v šiestich prípadoch sa národnosť nepodarilo identifikovať. Najviac vojakov - 122 - bolo česko-slovenskej národnosti. Ležia tu však aj Maďari, Juhoslovania, Rumuni, Rakúšania, Rusi, Taliani, Poliaci a Nemci. Podľa J. Hrabinu by mal byť vojenský cintorín prístupný verejnosti sezónne, pravdepodobne od apríla do Pamiatky zosnulých. Počas pracovných dní by mal byť otvorený od 14.00 do 21.00, cez víkend už od 10.00 h.

(sita)
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?