Pavilón šeliem je už takmer dokončený, v ZOO budú chovať vzácny druh leoparda

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nový pavilón šeliem v bratislavskej zoologickej záhrade je už takmer dokončený. Primátor Andrej Ďurkovský ho slávnostne otvorí 22. apríla a odvtedy bude prístupný aj pre verejnosť.

Nové chovné zariadenie pre mačkovité šelmy budujú v bratislavskej ZOO od októbra 2004. Ako nám povedala riaditeľka ZOO Miloslava Šavelová, chovné zariadenie je pre štyri druhy mačkovitých šeliem, je v súlade s modernými pohľadmi na chov zvierat v uzavretých priestoroch zoologických záhrad, maximálne využíva ponúknutý priestor a rešpektuje etologické špecifiká živočíšnych druhov v tomto priestore.

„Pavilón umožňuje využívanie vrodenej aktivity jednotlivých druhov a spĺňa tiež požiadavky zo vzdelávacieho hľadiska, pretože počíta aj s možnosťou napojenia na videotechniku, čím sa zabezpečí sprístupnenie rôznych životných prejavov zvierat pre návštevníkov,“ uviedla M. Šavelová. „Exteriéry budú upravené tak, aby čo najviac približovali prostredie, v ktorom jednotlivé druhy žijú. Výbehy sú priestranné, prekryté sieťami a doplnené umelými sklami. Nový pavilón šeliem je bez mreží.“

Vnútorné ubikácie sú už dokončené, skolaudované boli koncom minulého roku. V súčasnosti sa dokončujú vonkajšie výbehy, montujú sa siete nad výbehmi, drevené obklady kovových častí, ako aj stavba čerpacej stanice, z ktorej bude privádzaná voda do jazier vo vonkajších výbehoch. „Nevyhnutná bude aj sadová úprava vonkajších častí,“ uviedla M. Šavelová, podľa ktorej sadovnícke úpravy zdržiava počasie.

V chovnom zariadení budú umiestnené levy juhoafrické, tigre sumatranské, leopardy cejlónske a jaguáre americké. „Levy a tigre v pavilóne už sú a zvykajú si na nové prostredie,“ konštatovala M. Šavelová. „Leopardy a jaguáre budú dovezené koncom marca a začiatkom apríla., Treba poznamenať, že pôvodne sme s chovom leopardov cejlónskych nepočítali, pretože ide o vysoko ohrozený druh a tak v prírode, ako aj v zajatí, ich je veľmi málo.“

Ako vysvetlila, chovatelia zapojení do záchrany týchto zvierat ponúkli bratislavskej ZOO zapojenie sa do európskeho záchranného programu, čo schválil koordinátor pre chov leopardov cejlónskych pre celú Európu. ZOO Bratislava tak bude okrem iných záchranných projektov zapojená aj do projektu záchrany leoparda cejlónskeho.

Páčil sa vám článok?