V Petržalke bude mestský zberný dvor

22.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

V areáli autobusového depa DPB a.s. v Petržalke, v lokalite Janíkov dvor, má vzniknúť veľký mestský zberný dvor odpadu. So začiatkom výstavby ráta mesto už na jeseň 2009, dokončený by mal byť koncom roku 2010.

Mestský zberný dvor bude prijímať odpad od obyvateľov bezplatne. V dočasnom zhromaždisku na ploche 4 150 metrov štvorcových sa bude separovaný odpad ukladať do kontajnerov. Súčasťou vybavenia má byť aj mobilné štiepkovacie zariadenie.

Do nového mestského zberného dvora budú môcť priniesť občania elektroodpad - napríklad žiarivky a iný odpad obsahujúci ortuť, batérie a akumulátory, vyradené elektrické a elektronické zariadenia a pod., ďalej opotrebované pneumatiky, zmesi betónu, tehál zo stavieb a zmiešaný odpad zo stavieb, papier, sklo, textílie, plasty, kovy, či biologicky rozložiteľný odpad.

Vybudovanie zberného dvora v Petržalke má zvýšiť mieru separácie odpadov a ovplyvniť negatívnu situáciu, ktorá zatiaľ trvá pri nakladaní so zmesovým komunálnym odpadom, ale aj s veľkým odpadom z domácností, zvyškami zelene, stavebným odpadom, pneumatikami a podobne. Celkové náklady na vybudovanie zberného dvora budú 500 000 eur.

Nedávno otvorili v areáli Miestneho podniku verejnoprospešných služieb (VPS) na Čapajevovej ulici v Petržalke nový zberný dvor.  Je určený na celoročné bezplatné uloženie odpadu z petržalských domácností. Prvý petržalský zberný dvor financovali z miestneho verejného rozpočtu a stál približne 75 000 eur.

Dvor je otvorený od pondelka do soboty od 8.00 do 18.00 h. Ak niekto privezie odpad mimo prevádzkových hodín, jeho uloženie do zberných nádob umožní stála strážna služba. Podnikateľské subjekty pôsobiace na území mestskej časti musia za uloženie drobného stavebného či objemného odpadu zaplatiť.

(rob)

Páčil sa vám článok?