Sochy Štefánika a leva stoja pred budovou SND

22.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Socha M. R. Štefánika stojí od pondelka 20. apríla 2009 pre novou budovou Slovenského národného divadla. Spolu so sochou leva, ktorý stojí na pylóne, ju dala osadiť Nadácia Milana Rastislava Štefánika.

Socha Štefánika a leva dostali pred osadením na nábreží rovnaký farebný odtieň, aby spolu ladili. Predseda Nadácie M. R. Štefánika Ján Fuska pre Bratislavské noviny povedal, že do pylónu pod sochou Štefánika uložia schránku. Bude v nej zakladajúca listina s podpismi prezidentov a veľvyslancov, ktorí boli pri slávnostnom položení základného kameňa súsošia. Do schránky uložia aj kovové mince so slovenským znakom a jednu plaketu.

Do priestoru pod Štefánikovou sochou sa podľa neho vloží aj artefakt v podobe jedného bloku travertínu, ktorý bol pôvodne pred budovou Reduty. Slávnostné odhalenie sochy by malo byť pravdepodobne 4. mája.

Na výhrady niektorých kritikov, že Štefánik je umiestnený pod levom, Ján Fuska uviedol, že to nie je nič nové, že takýto pamätník predsa už v meste stál. „Lev nie je českým levom, je to symbol légií. Štefánik bez légií nie je generálom," uviedol. Légie vraj k Štefánikovi patria -  120-tisícčlenná légia, ktorú Štefánik založil, sa stala základom právnej moci Československa.

„Mimochodom, bez Československej republiky a bez légií by bol ťažko aj Slovenský štát. Nechceme z toho robiť politickú záležitosť, ale chceme sa vrátiť k histórii," uviedol J. Fuska. Dodal, že mohutný pylón za sochou Štefánika mal v tom čase symbolizovať 120-tisícovú armádu, „ktorá bola jednou z najlepších armád na vtedajších bojiskách." 

Štefánikova socha prežila vojnu na dnešnom Námestí Ľ Štúra, bola však tŕňom v oku komunistom, ktorí ju v roku 1954 odstránili. V pražskom Kafkovom múzeu sa zachovala len štúdia vysoká 248 centimetrov a podľa nej vznikla replika. Pamätník spolufinancuje mesto Bratislava, ministerstvá kultúry a obrany a  súkromní sponzori.

Na odhalení pamätníka sa majú zúčastniť predstavitelia štátov, s ktorými súviseli Štefánikove diplomatické a vedecké aktivity. Účasť dávnejšie prisľúbil aj francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, s Francúzskom je totiž spätá podstatná časť Štefánikovho života.

(rob)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?