Na Belopotockého rúbali stromy aj dnes

28.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Výrub stromov v parčíku na Belopotockého v bratislavskom Starom Meste dnes pokračoval aj napriek tomu, že v piatok podvečer ho polícia do pondelka pozastavila.

Výrub stromov bol dočasne pozastavený aj na základe vyjadrení prednostu Obvodného úradu životného prostredia (OÚŽP) Patricka Luttera. Ten totiž údajne o nedávnom rozhodnutí úradu, ktoré podpísala pracovníčka úradu Alena Mišovichová, nič nevie. Preto sa rozhodol preskúmať, či dotyčná pracovníčka bola kompetentná podpísať takéto rozhodnutie. Spoločnosť ZIPP Bratislava, s.r.o., totiž takto dostala informáciu, že podmienky na výrub stromov sú splnené.

Občianska iniciatíva za zachovanie životného prostredia v Starom Meste však niekoľkokrát upozornila, že podmienky na výrub splnené neboli a že nestačí len povolenie na prekládku sietí, ale je nutné platné stavebné povolenie. To stále právoplatné nie je, keďže prebieha odvolacie konanie a Krajský stavebný úrad ešte v tejto veci nerozhodol. Potvrdila to aj staromestská hovorkyňa Alena Kopřivová.

Občianska iniciatíva preto podá sťažnosť na pracovníčku obvodného úradu. "Podľa jej informácie nebolo potrebné povolenie na stavbu budovy, ale postačovalo povolenie na preložky sietí, čím podľa nášho názoru závažným spôsobom a svojvoľne poprela podmienky rozhodnutia o výrube," povedala pre agentúru SITA Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy. Tá však podá rovnakú sťažnosť aj na pracovníka referátu ochrany prírody Starého Mesta Marcela Rapoša. Ten totiž ešte v piatok večer prišiel skontrolovať stav v parčíku na Belopotockého a následne skonštatoval, že údajne je všetko v poriadku a spoločnosť nevyrúbala viac stromov ako jej povoľovalo rozhodnutie.

"Týmto poprel výrok z rozhodnutia Starého Mesta i Obvodného úradu," uviedla Párnická. Podľa nej, vyhlásenie tohto pracovníka zobrala polícia ako argument na pokračovanie výrubu, "čiže akoby investor neporušil zákon a doklady, ktoré mal k dispozícii, boli dostatočné". Dnes ráno vyrúbali aj ďalšie stromy, celkovo spolu s októbrovou podobnou situáciu "padlo za obeť" viac ako 70 stromov. Párnická zároveň zdôraznila, že od októbra minulého roka sa "nič nezmenilo."

Ako Párnická ďalej uviedla, na firmu ZIPP Bratislava, s.r.o., podávajú trestné oznámenie. "Počínanie firmy považujeme za závažné. Práve sme na polícii a podávame oznámenie za porušenie zákona," informovala Párnická. Občianska iniciatíva tak podáva už druhé trestné oznámenie, prvé podala v súvislosti s októbrovými udalosťami. Párnická zároveň zdôraznila, že firma dostala povolenie na výrub len tých stromov, ktoré rástli "v zábere stavby" Apartmán Park. Predložila pritom aj situačný výkres, ktorý je nedeliteľnou súčasťou rozhodnutia a zároveň jeho výrokovej časti. "Neobsahuje žiadne siete, žiadne preložky, na ktoré sa obaja pracovníci i firma odvolávali," dodala. Stanovisko spoločnosti Zipp Bratislava, s.r.o., sa agentúre SITA získať nepodarilo.

Kauza parčíka na Belopotockého trvá už 13 rokov. Napriek tomu, že predmetné pozemky mestu nikdy nepatrili, bolo mesto ešte v minulom roku pripravené pre záchranu parčíka na výmenu pozemkov s investorom - spoločnosťou Strabag - ZIPP. Investor však výmenu pozemkov zamietol s tým, že preferuje finančné vyrovnanie s mestom a navrhol čiastku 5 311 027 €. Mestskí poslanci v novembri minulého roka kúpu parčíka neschválili. Mesto aj napriek tomu pokračovalo v rokovaniach s investorom. Výsledkom rokovaní bolo, že výrazná časť zelenej plochy v parčíku na Belopotockého ulici zostane zachovaná, bude dokonca zrevitalizovaná. Z celkovej výmery pozemku, ktorá je 3412 štvorcových metrov, má vyše 50 percent tvoriť zeleň.

(sita)

Páčil sa vám článok?