Bratislavské vodárne ubezpečujú, že voda je bezchybná a spĺňa hygienické limity

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aj po ubezpečení predstaviteľov Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, že voda vo vodovodnej sieti je zdravotne bezchybná, pretrvávajú u niektorých ľudí v tomto smere pochybnosti.

Svedčia o tom listy, ktoré sme dostali do redakcie po zverejnení rozhovoru s vedúcou divízie chemicko-technologickej a laboratórnej činnosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Evou Spáčovou. Náš čitateľ Gabriel Tirinda upozorňuje, že okrem filtrovania sa to dosahuje aj tým, že sa do nej pridáva chlór. „Chlór na jednej strane zabraňuje vzniku a šíreniu infekcií, ale na druhej strane ho vo vojne používali na zabíjanie ľudí, takže aj v pitnej vode, síce pomaly, ale isto škodí,“ tvrdí G. Tirinda. Ďalej upozornil na stav, v akom sa voda nachádza po prekonaní niekoľko kilometrov dlhého potrubia, keď dorazí do domácností. „Tá sieť je prinajmenšom niekoľko desaťročí stará a dokonca na niektorých miestach je z olova, najmä v mestskej časti Staré Mesto,“ upozornil. Ako dodal, voda funguje ako rozpúšťadlo, preto sa v potrubiach znečistí a na výstupe, teda v domácnostiach, ju už nikto nekontroluje. G. Tirinda ďalej uvádza, že má doma vodný filter a poslal nám aj fotografie, na ktorých vidno, ako sú filtre zanesené po 10-mesačnom filtrovaní bratislavskej vody.

List nášho čitateľa aj s fotkami sme postúpili E. Spáčovej, ktorá v odpovedi uviedla, že pitná voda dodávaná do vodovodnej siete v Bratislave si nevyžaduje úpravu filtráciou. Hygienicky sa zabezpečuje chlórom (najvyššia koncentrácia chlóru je za chlorátorom a neprekračuje limit vyhlášky pre pitnú vodu, t. j. 0,3 mg/l, so zvyšujúcou sa vzdialenosťou odberného miesta od chlorátora klesá až na asi 0,05 mg/l v koncových bodoch siete) a chlórdioxidom (dávka 0,15 mg/l, limit vyhlášky je 0,2 mg/l). Pokiaľ ide o olovené potrubia v Starom Meste, podľa E. Spáčovej sa v Starom Meste staré vodovodné potrubia a domové prípojky postupne vymieňajú za nové (doteraz asi 50 percent). „Je pravda, že niektoré domové prípojky sú olovené, tie však nie sú v zmysle zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách súčasťou verejného vodovodu,“ uviedla. Ako dodala, laboratórium BVS vykonáva kontrolu kvality pitnej vody vo všetkých objektoch verejného vodovodu, t.j. vo vodných zdrojoch, vo vode upravenej dezinfekciou, vode dopravovanej potrubím, vo vodojemoch i u konečného spotrebiteľa - v Starom Meste na Rybnom námestí 1 v hoteli Danube. Pitná voda spĺňa podľa E. Spáčovej hygienické limity vo všetkých ukazovateľoch aj u koncového spotrebiteľa. Na margo fotografií zanesených filtrov uviedla, že hrdzavohnedú suspenziu na povrchu filtra na vodu po 10-mesačnom filtrovaní vody tvoria vyzrážané zlúčeniny železa, ktoré sú bežne prítomné v dodávanej pitnej vode v koncentráciách neprevyšujúcich limit vyhlášky (0,2 mg/l). „Obsah železa v dodávanej pitnej vode nepredstavuje žiadne zdravotné riziko a nie je nutné ho z vody odfiltrovávať,“ uviedla E. Spáčová a upozornila, že pri nedodržaní výrobcom odporúčaných intervalov na výmenu filtra môže nastať opačný efekt, teda že sa z filtra začne vyplavovať železo. Upozornila tiež, že v telese filtra sa pri absencii dodatočnej dezinfekcie vody napríklad UV lampou vytvára ideálne prostredie na rozmnožovanie baktérií.

Páčil sa vám článok?