Veterinárne opatrenia platia aj naďalej

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podľa predbežných informácií veterinári mali v Bratislave skontrolovať okolo 440 chovov hydiny, z toho 170 v trojkilometrovom pásme prísnejšej ochrany, pričom do minulého týždňa ich skontrolovali okolo 90 percent.

Úroveň opatrení prijatých chovateľmi je zrejme v súlade s predpismi, pretože nebolo treba zatiaľ žiaden chov zrušiť. Neúplnosť kontroly spôsobilo, že nie všetkých chovateľov zastihli veterinári doma. Pribúdalo tiež novoprihlásených chovateľov. „Vydali sme nové nariadenie, ktoré spresňuje, ako aktualizovať údaje o stavoch hydiny. Chovatelia musia hlásiť zmeny počtov, ako aj zmeny zdravotného stavu,“ povedal pre Bratislavské noviny regionálny štátny veterinárny lekár Miloš Mašlej. Uviedol, že zároveň sa po termíne hlásia ďalší chovatelia - ak odstránia nedostatky a zamedzia kontaktu svojich chovov s voľne žijúcimi vtákmi, nebudú sa voči nim vyvodzovať dôsledky. Spresnil tiež, že chovy drobného vtáctva, ktoré sú v bytoch a neprichádzajú do styku s voľne žijúcim vtáctvom, nahlasovať netreba. Až do odvolania vo vyhlásenom pásme platí zákaz premiestňovania hydiny a vtáctva chovaného v zajatí, sústreďovanie vtákov a lov pernatej zveri.

Podľa odborníkov je šanca, že na vtáčiu chrípku ochorejú ľudia, menšia ako jedna ku sto miliónom. Hygienici však varujú pred kontaktom detí s uhynutými alebo chorými zvieratami. Po ochorení mačky v Nemecku odborníci varujú chovateľov psov a mačiek, aby zamedzili ich voľnému pohybu a v ohrozených oblastiach nepúšťali psov bez náhubku.

Páčil sa vám článok?