Do ulíc sa vrátili desiatky bezdomovcov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Až po uzávierke predchádzajúceho vydania Bratislavských novín minister vnútra rozhodol ponechať stanový tábor pre bezdomovcov vo Vrakuni, až kým neprejde vlna marcových mrazov.

Stanovému mestečku vo Vrakuni definitívne odzvonilo rozobratím stanov v pondelok 6. marca. Do ulíc mesta sa tak vybralo okolo 150 ľudí bez prístrešia, ktorí doteraz trávili noci v stanoch. Na riešenie problémov bezdomovcov sa spojilo desať mimovládnych organizácií, ktoré iniciovali pracovné stretnutie s predstaviteľmi magistrátu, dvoch najviac dotknutých mestských častí Staré Mesto a Vrakuňa, Bratislavského samosprávneho kraja, s ministerkou sociálnych vecí Ivetou Radičovou a poslancom parlamentu Júliusom Brockom. Vznikla pracovná skupina, ktorá má riešiť problém bezdomovcov dlhodobo s ohľadom na ich naliehavé potreby, prípravu na budúcu zimu a najmä pripraviť zmenu príslušných zákonov, pretože slovenský právny poriadok tento problém nerieši.

Stretnutie ukázalo, že prv, než sa vybuduje systém trvalej starostlivosti, ktorá spočíva nielen v aktuálnej pomoci, ale aj pomoci v návrate do spoločnosti, treba čo najskôr zabezpečiť dostatok kapacít na nocovanie, denný stacionár a ošetrovňu na úrovni európskych štandardov. Tieto zariadenia okrem iného chránia aj spoločnosť pred možnými nákazami, ktoré hrozia z prostredia bez hygienického minima.

Páčil sa vám článok?