Lamačský potok by mohol byť v správe obce

13.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) by mohol urobiť výnimku a zveriť bratislavskému Lamaču do správy Lamačský potok, aby vyriešil situáciu s jeho vylievaním. Mestská časť už vlani žiadala majiteľa - SVP o prenájom tohto drobného vodného toku, aby mohli žiadať o eurofondy na protipovodňové opatrenia.

Podľa starostky Lamača Oľgy Keltošovej mali vypracovaný projekt, nespĺňali iba jednu podmienku - potok nemali vo svojej správe. "Vlani bola situácia iná. Drobné toky sme neprenajímali nikomu. Ak však bude takáto situácia a obec bude schopná financovať drobný tok, respektíve to, čo na ňom chce zrealizovať, môžeme jej tok na najmenej päť rokov prenajať. Potom nám ho musí vrátiť," povedal pre agentúru SITA generálny riaditeľ SVP Peter Nemčok.

Technici SVP by mali dnes na miestnom úrade posúdiť, v akom stave je projekt na protipovodňové opatrenie, prípadne ho aktualizovať, aby ho mohol Lamač podať na ministerstvo životného prostredia (MŽP). Podľa Keltošovej by malo dať ministerstvo výzvu na získanie peňazí z eurofondov na protipovodňové opatrenia začiatkom apríla.

Pre opakujúcu sa kritickú situáciu na Lamačskom potoku vypracoval Lamač projekt ešte v predošlom volebnom období. Potrebné zmeny a doplnenia uznesení odsúhlasovali aj poslanci súčasného volebného obdobia. Mestská časť tak reagovala na výzvu MŽP, ktoré ponúkalo obciam možnosť získať finančné prostriedky na protipovodňové opatrenie. "Máme vypracovanú aj ekonomickú analýzu. Na vybudovanie protipovodňového opatrenia by sme potrebovali približne 156-tisíc €, my by sme projekt spolufinancovali do výšky piatich percent z tejto sumy," spresnila Keltošová. Lamač sa zároveň zaviazal, že sa bude po rekonštrukcii o územie ďalších najmenej päť rokov starať.

Lamačský potok sa vo štvrtok 5. marca vylial z koryta a zaplavil domy a podzemné garáže na uliciach Bakošova a Na barine. Situácia bola kritická, Lamač vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity. Na mieste zasahovali hasiči, pomáhali mestskí aj štátni policajti. V okolí potoka vytvorili umelé koryto, z vriec s pieskom vytvorili novú hrádzu. Počas víkendu sa podľa starostky podarilo prečistiť niektoré časti potrubia.

Krízový štáb zasadal až do pondelka, vtedy sa situácia stabilizovala a potok sa vrátil do koryta. Dôvod, prečo voda nestíha odtekať, je podľa Keltošovej aj ten, že Lamač má žulové podložie. "Lamač je tým špecifický. Takže keď prší alebo sa topí sneh, zem nevie absorbovať toľko vody. Táto situácia však nie je prvýkrát, pri zhoršení počasia sa vždy opakuje," dodala.

(sita)

Páčil sa vám článok?