Mesto nechce na Železnej studienke domy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto súhlasí so zámerom spoločnosti Arca Capital Slovakia prestavať sanatórium na Železnej studienke na areál zdravia, je však proti zamýšľanej výstavbe tzv. rekreačných domov.

Ako sme už informovali, súčasťou zámeru je okrem rekonštrukcie pôvodnej budovy sanatória aj vybudovanie viacerých nových objektov, vrátane 24 trojpodlažných tzv. rekreačných domov. „Hlavné mesto zatiaľ nevydávalo k stavebnému zámeru záväzné stanovisko na územné konanie, pretože doteraz nebola predložená projektová dokumentácia na vydanie záväzného stanoviska,“ povedala nám hovorkyňa bratislavského magistrátu Eva Chudinová. Ako dodala, v zmysle záväznej časti územného plánu veľkého územného celku Bratislavského kraja, ako aj v zmysle zadania pre riešenie Územného generelu karpatskej časti Bratislavského lesoparku sa treba v chránených územiach Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty zamerať na skvalitnenie vybavenostnej štruktúry existujúcich rekreačných zariadení, ale nerozširovať ich zastavané územie a nezakladať v chránených územiach nové lokality.

„To znamená, že hlavné mesto vo svojom stanovisku k zámeru prestavby Sanatória Železná studienka súhlasí s rekonštrukciou jestvujúceho objektu sanatória, ale dostavbu areálu formou rekreačných domov považuje za nesúlad s aktualizáciou územného plánu z roku 1993, navyše ak zariadenie rekreačný dom nepatrí medzi zdravotnícke zariadenia v zmysle zákona o poskytovaní zdravotnej starostlivosti a príslušnej vyhlášky ministerstva zdravotníctva,“ konštatovala E. Chudinová.

Spomenuté stanovisko už podpísal primátor Andrej Ďurkovský, ktorý trvá na tom, že oblasť Železnej studienky má byť v prvom rade oddychová a plniť rekreačnú funkciu pre Bratislavčanov. Stanovisko organizácie Mestské lesy k zámeru je tiež negatívne. Okrem iného upozorňuje na to, že navrhované varianty zásobovania vodou a odvádzanie splaškových vôd z areálu by narušili ekosystém lokality. Proti zámeru sa postavilo aj Bratislavské regionálne ochranárske združenie.

Páčil sa vám článok?