Problémy v penzióne Pri kríži sa končia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Diera v legislatíve, nie práve najvydarenejšia reforma zdravotníctva a nepatričný postoj ministerstiev k „drobným“ problémom hrozia, že nielen v Bratislave sa niektorým ľuďom budú dni na sklonku života stávať trpkejšími.

Na počiatku bol list z penziónu Pri kríži, v ktorom si nepodpísaní klienti sťažujú na to, že už od polovice decembra sú bez lekárky, ktorá tam mala dovtedy ordináciu. Z listu cítiť obavy, bezmocnosť a smútok, ale aj nedôveru k vedeniu za to, že vraj nevie dva mesiace zohnať nového lekára. Poukazujú, že sú vo veku, keď už lekárske ošetrenie a minimálne lieky potrebuje každý z nich sústavne.

Riaditeľka zariadenia Alžbeta Rumannová potvrdzuje, že v decembri tu skutočne prestala pôsobiť ambulancia praktického lekára, ale obyvatelia domova nie sú celkom bez lekárskej starostlivosti. Zariadenie má dve skupiny obyvateľov - v penzióne žijú dôchodcovia, ktorí vedia chodiť a postarať sa o seba, v domove dôchodcov žijú ľudia odkázaní na trvalú starostlivosť. Práve z tej prvej skupiny niektorí pacienti nezrušili zmluvu s predchádzajúcou lekárku a dochádzajú za ňou na nové pracovisko v centre. Z Polikliniky v Karlovej Vsi sem k nechodiacim prichádza raz týždenne doktor, k naliehavým prípadom volajú sanitku a chodiacim obyvateľom vedenie odporučilo, aby si po recepty chodili k svojim odborným lekárom, kým sa situácia nevyrieši.

A situácia sa rieši. Možno už v týchto dňoch ordinuje v zariadení v prenajatej ambulancii nová lekárka. „Starším ľuďom niekedy ťažko vysvetlíte nové súvislosti,“ hovorí A. Rumannová. Má na mysli dôsledky reformy, podľa ktorých už nemôže podobné zariadenie zamestnávať lekára a že v Dúbravke sú praktickí lekári beznádejne preťažení, takže už nemôžu priberať nových pacientov, hoci sa o to niekoľkí z penziónu usilovali. Ťažko im tiež vysvetliť, že primátor budúcej lekárke žiadosť schválil obratom, ale že na krajskom úrade čakala na jednu pečiatku tri týždne a potom nasledovala kalvária podpisovania zmlúv s poisťovňami, vybavenie licencie, pečiatky... A že ani zákon, ani rezorty zdravotníctva či sociálnych vecí nevedia vytvoriť rámec, v ktorom by sa takéto veci dali riešiť obratom.

Preto vraj podobný problém čaká v týchto dňoch domov dôchodcov na Poloreckého.

Páčil sa vám článok?