Za stromami na nábreží dodnes niektorí ľudia banujú, investor výrub obhajuje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vlaňajší výrub 243 stromov na dunajskom nábreží pri Parku kultúry a oddychu niektorých ľudí dodnes mrzí, spoločnosť J&T, ktorá na tomto území pripravuje výstavbu komplexu River Park, ho obhajuje.

Náš čitateľ Boris Toman nám napísal list, v ktorom pripomína vyjadrenia J&T, že spoločnosť namiesto týchto stromov zasadí v rámci tohto projektu 122 nových. Pozastavil sa nad tým, že nebolo spresnené, kde a kedy sa tak stane. „Keďže nebolo vydané stavebné povolenie, žiadne práce sa nezačali a zdevastovaná plocha leží ladom už vyše 10 mesiacov,“ píše. „Jeden priemerný zdravý strom dokáže vyprodukovať kyslík pre 2 až 4 ľudí, pri všetkých pesimistických odhadoch výrub „ukrátil“ obyvateľov o kyslík pre 500-700 ľudí v roku 2005.“

B. Tomana zaujíma, prečo sa spoločnosť J&T tak ponáhľala s výrubom a pýta sa, či nešlo o boom na trhu s drevom. Ďalej chce vedieť, koľko by spoločnosť stratila na zisku, keby stromy vyrúbala tesne pred skutočným začatím prác a kedy vysadí sľubovaných 122 stromov (najmä kde, keď podľa urbanistickej štúdie majú budovy zasahovať, resp. presahovať líniu pobrežia).

Hovorca J&T Maroš Sýkora, ktorému sme list B. Tomana postúpili, pripomenul, že ide o stavebný pozemok, ktorého funkciou je premeniť sa aj na budovy na bývanie, prácu a trávenie voľného času. Vyjadril presvedčenie, že aj pisateľ listu žije v nejakej stavbe, výstavbe ktorej padli za obeť stromy, a aj tieto stromy mohli za čas, počas ktorého v tejto stavbe žije, vyprodukovať kyslík pre desiatky, stovky alebo dokonca tisícky ľudí. Podľa neho sa všetky stavebné parcely nejako dotknú biotopu stromov alebo živočíchov.

Na margo otázok B. Tomana konštatoval, že v žiadnom prípade nešlo o boom na trhu s drevom. „Naopak, J&T ešte muselo za výrub zaplatiť mestu viac ako osem miliónov korún, do fondov, ktoré sú určené na výsadbu novej, prípadne údržbu už existujúcej zelene,“ uviedol. Ako dodal, vyťažené drevo nebolo komerčne využité, dreviny boli veľmi nízkej hodnoty, mnohé boli napadnuté chorobami. Využitia by sa malo dočkať len drevo z platana, ktorého kmeň spoločnosť poskytla na umelecké spracovanie. M. Sýkora ďalej vysvetlil, že výrub stromov je možný len v období vegetačného pokoja, teda v presne vymedzenom období, a v tom období sa aj vykonal. Na otázku o náhradnej výstavbe odpovedal, že stromy budú vysadené na viacerých miestach, v priestoroch medzi budovami, v átriách, pričom najviac ich bude v časti najbližšie k Novému mostu, na mieste, kde je dnes asfaltové parkovisko.

Pripomienku, že budovy majú zasahovať, resp. presahovať líniu pobrežia, odmietol s tým, že líniu pobrežia bude presahovať len jeden objekt s pracovným názvom River House. Výsadba novej zelene bude nadväzovať na ukončenie výstavby jednotlivých objektov. Pokiaľ ide o vzhľad nábrežia, priestor podľa M. Sýkoru pôsobí prehľadnejšie, bezpečnejšie a najmä už neslúži ako základňa pre bezdomovcov a pochybné živly.

Páčil sa vám článok?