Vlastenecké námestie autá stihli zničiť

20.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Vlastenecké námestie by mohlo byť príjemným kútom Petržalky, keby sa vinou niektorých vodičov nezmenilo na obrovské parkovisko. Autá tu nielenže zavadzajú chodcom, ale súčasne aj ničia prostredie.

„Bývam v Petržalke na Vavilovovej ulici. V blízkosti je Vlastenecké námestie, ktoré je takým malým centrom. Nachádza sa tu pošta, banka, škola, penzión a potraviny. Posledné roky ma ale znepokojuje situácia, ktorá sa tu zo dňa na deň zhoršuje a to je nekontrolované parkovanie priamo na námestí. Autá parkujú pred poštou, bankou, pri potravinách až pred školou. Sú prosto všade," opisuje momentálnu situáciu v tejto časti Petržalky čitateľ Marek Majtán.

Podľa jeho slov súčasný stav je už neúnosný: „Celé námestie je podľa mňa pešia zóna, no ľudia pomaly nemajú kade prechádzať. Bezohľadní vodiči bez problémov vychádzajú z námestia cez priechod pre chodcov. Okolité trávniky sú kompletne zdemolované, všade je blato a vyzerá to tam ako na tankodrome. Vodiči využívajú prístupovú cestu, ktorá bola vybudovaná pre školu, a z nej odbočujú na námestie. Z jednej strany bola táto prístupová cesta zabezpečená, lebo vodiči sa rozťahovali aj na druhú stranu od námestia. Ako je vôbec možné, že štátna či mestská polícia dovolia takéto bezohľadné parkovanie (štátnu políciu som dokonca videl parkovať pred bagetériou a mestskú pred poštou!)," pýta sa Marek Majtán.

Reakciu petržalskej samosprávy tlmočil tlačový tajomník Ľubomír Andrassy: „Sme si vedomí, že Vlastenecké námestie patrí medzi najfrekventovanejšie verejné priestranstvá v Petržalke a zo strany občanov je hodnotené ako zanedbané a už aj zdevastované územie. Miestny úrad má záujem získať finančné prostriedky z európskych fondov a Operačného programu Bratislavského kraja na komplexnú regeneráciu námestia." Podľa jeho slov je už pripravený projekt revitalizácie námestia, ktorý sa uchádza o 232 360 eur, pričom spolufinancovanie zo strany petržalského verejného rozpočtu by malo byť na úrovni piatich percent.

„Októbrová verejná prezentácia projektu spojená s vecným pripomienkovaním zo strany verejnosti priniesla len čiastočné úpravy, ktoré odborné útvary miestnej samosprávy zapracovali do záverečného dokumentu. Projekt revitalizácie je preto postavený na humanizácii dotknutého územia, ktoré bude plniť funkciu verejného priestranstva určeného pre chodcov a ich oddych v zelenom prostredí doplnenom o nové prvky drobnej architektúry - lavičky, smetné koše, verejné osvetlenie. Ideový zámer v maximálnej miere zachováva existujúce zelené plochy a z dopravného hľadiska smeruje k vylúčeniu automobilovej dopravy z priestoru námestia," tvrdí Ľubomír Andrassy.

Úprava námestia je údajne vecou blízkej budúcností: „Rozhodnutie o úspešnosti nášho projektu by sme mali dostať v nadchádzajúcich týždňoch. Ak by aj nebol nami predložený projekt schválený ministerskou komisiou, úrad je pripravený pristúpiť na revitalizáciu dotknutého územia vo vlastnej réžii, ale s menším finančným krytím," dodal Ľubomír Andrassy.

(db)
FOTO - Marek Majtán
Páčil sa vám článok?