O nové kontajnerové stojiská je značný záujem

17.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

O výstavbu nových kontajnerových stojísk či zastrešovanie a uzamykanie existujúcich stojísk je v bratislavskej Petržalke značný záujem. Občania zväčša platia stavebné práce z vlastných peňazí, v takmer 30 prípadoch však požiadali mestskú časť o dotáciu.

"V 15 prípadoch miestny úrad podaný projekt podporil, v 12 prípadoch úrad daný projekt ešte posudzuje," povedal pre agentúru SITA tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Mestská časť preto zverejnila na svojej internetovej stránke www.petrzalka.sk zjednodušený postup na vybavenie povolení na rekonštrukciu existujúcich či výstavbu nových kontajnerových stanovísk.

Návod obsahuje stručné pravidlá a povinnosti vyplývajúce zo stavebného zákona ako aj opatrenia, ktoré môžu povoľovací proces urýchliť. Starosta Milan Ftáčnik zároveň rokuje s vedením mesta o zjednodušení postupu prenájmu pozemkov pod stojiskami, vydávanie príslušného súhlasu mesta trvá údajne dlho.

Na vybudovanie nového či rozšírenie existujúceho kontajnerového stojiska môže mestská časť poskytnúť 60 % nákladov týchto prác, najviac však do výšky 2 655 eur. V prípade uzamykania a zastrešovania je to 50 % vynaložených nákladov, maximálne do výšky 830 eur.

Samospráva zároveň bezodplatne poskytne technickú dokumentáciu pre výstavbu univerzálneho kontajnerového stanovišťa spĺňajúceho normy Európskej únie pre vykonávanie separovaného zberu. K stavebným prácam stačí ohlásenie drobnej stavby na príslušnom stavebnom úrade, keďže zastavaná plocha štandardného kontajnerové stojiska nepresahuje 25 štvorcových metrov.

Dôležitou súčasťou ohlásenia je jednoduchý situačný výkres stavby a preukázanie vzťahu k dotknutému pozemku - vlastníctvo, nájomná zmluva či zmluva o vecnom bremene.

(sita)

Páčil sa vám článok?