O separovaný zber odpadu majú občania napriek rôznym problémom stále záujem

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) v uplynulom období rozšírila možnosti separovaného zberu odpadu. Napriek rôznym problémom sa tieto novinky stretli so záujmom občanov.

Na jeden z problémov nás upozornili v listoch naši čitatelia. Podľa nich sa občas stáva, že do vozidiel OLO určených na tuhý komunálny odpad pracovníci OLO vysýpajú aj separovaný odpad (z kontajnerov na PET fľaše a papier), čím sa stráca význam separovaného zberu. So žiadosťou o vyjadrenie sme sa obrátili na OLO.

„Separovaný odpad (papier, plasty a sčasti aj sklo) zvážame zväčša vozidlami, ktoré sú také isté ako vozidlá na komunálny odpad,“ uviedla Margita Tieleschová z OLO, podľa ktorej sčasti iba zvoz skla (vyprázdňovanie zvonov na sklo) sa vykonáva pomocou odlišného auta. „V mestských častiach, kde boli zvony na sklo vymenené za kontajnery na sklo, sa vyprázdňujú do „smetiarskych áut“. V poslednom období separovaný odpad zvážajú aj dve nové autá, trochu odlišné od tých klasických. V období, keď zaznamenávame zvýšené množstvá separovaného odpadu, autá, ktoré v jednej zmene zvážali komunálny odpad, po vyčistení v druhej zmene vypomáhajú pri zvoze separovaného odpadu.“

Podľa M. Tieleschovej sa stáva, že obyvatelia z nejakého dôvodu (preplnené kontajnery na komunálny odpad z dôvodu zníženia ich počtu, zlomyseľnosť, nezáujem, ľahostajnosť a podobne) naplnia kontajner na separovaný odpad odpadom komunálnym, čím znehodnotia vyseparovanú komoditu. „V tom prípade sa obsah takéhoto kontajnera vyprázdni do komunálneho odpadu a putuje do spaľovne,“ konštatovala.

Napriek problémom občania žijúci v niektorých lokalitách, kde ešte nie sú rozmiestnené kontajnery na PET fľaše a papier, prejavujú o separovaný zber záujem. V listoch adresovaných redakcii sa pýtajú, ako majú postupovať, aby OLO umiestnilo takéto kontajnery aj pred ich obytný dom.

„Spoločnosť OLO rozmiestňuje kontajnery na separovaný odpad na základe písomnej požiadavky správcu domu alebo v spolupráci s mestskou časťou,“ vysvetlila M. Tieleschová. „Dodávka kontajnerov do hromadnej bytovej výstavby - sídliska, ako aj ich vyprázdňovanie, je bezplatné. Aj táto skutočnosť by mala byť motiváciou pre obyvateľov, pretože čím dôkladnejšie vyseparujú svoj odpad, tým menší bude objem ich komunálneho odpadu, ktorý je spoplatnený.“

Ako dodala, potrebné informácie boli spracované v brožúrke s názvom Smetiarsky šlabikár, ktorá bola distribuovaná do každej poštovej schránky v Bratislave. V prípade, že obyvateľ z nejakej príčiny brožúrku nedostal, môže si ju vyzdvihnúť na zberných dvoroch na Dvojkrížnej v Podunajských Biskupiciach, na Bazovej ulici číslo 6 alebo priamo v zákazníckom centre OLO na Ivanskej ceste číslo 22.

Páčil sa vám článok?