Železnice chcú nebezpečnú koľaj zrušiť

12.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Po úniku etylénoxidu, ktorý 6. novembra 2008 vystrašil Vajnorčanov, spísali obyvatelia tejto mestskej časti petíciu žiadajúcu zrušenie koľaje, na ktorej odstavujú poškodené železničné vozne s nebezpečnými látkami.

„Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) na petíciu zareagovali," informoval hovorca mestskej časti Ján Mlynár a pokračoval: „Koľaj číslo 16 v železničnej stanici je síce podľa vedenia ŽSR stále najvhodnejším miestom na likvidáciu únikov nebezpečných látok zo železničných vozňov, ak sa tak nedá urobiť priamo na mieste, kde sa poškodený vozeň nachádza, ale vedenie ŽSR vyvinie úsilie, aby vytypované miesto vo Vajnoroch mohlo byť zrušené."

Organizátori petičnej akcie dostali list od generálneho riaditeľa ŽSR Štefana Hlinku, v ktorom sa uvádza:„ŽSR nechcú v žiadnom prípade ohrozovať obyvateľov mestskej časti Bratislava - Vajnory. Zrušenie tohto miesta však bude podmienené súhlasom štátnych orgánov na úseku civilnej ochrany a akceptovaním skutočností, ktoré nastanú pri riešení likvidácie únikov nebezpečných látok priamo na mieste vzniku udalosti."

„Na doriešenie situácie chce vedenie ŽSR iniciovať rokovanie so zástupcami civilnej ochrany, zložiek Integrovaného záchranného systému a Železničnej polície," prezradil J. Mlynár. Starosta Vajnor Ján Mrva dodal: „Postoj vedenia železníc ma teší. Je to zároveň potvrdenie nášho stanoviska, že súčasný stav nie je udržateľný. Ak dostaneme pozvanie na rokovania, určite sa na ňom zúčastníme. Verím, že sa tak naozaj stane čo najskôr."

(mm)

Páčil sa vám článok?