Samica nosorožca Ada opäť nie je gravidná

8.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Samica nosorožca tuponosého zo Zoologickej záhrady v Bratislave nie je stále gravidná. Výsledky vyšetrení potvrdili, že 23-ročná Ada nečaká svojho prvého potomka ani po októbrovom druhom umelom oplodnení.

"Výsledky z Viedne potvrdili, že samica nie je gravidná," povedal pre agentúru SITA zoológ Martin Krug. Podľa neho je však ťažké povedať, prečo sa to ani pri druhom pokuse nepodarilo. "Hypotetickou domnienkou by bolo, že sme možno úplne nevystihli termín. Že sme ten správny možno o niekoľko hodín prepásli. Nedá sa to ale povedať s istotou," konštatoval Krug.

Na otázku, či zoologická záhrada plánuje v takomto prípade aj tretie umelé oplodnenie, odpovedal Krug záporne. "Povedali sme definitívne nie," uviedol Krug. Minulý rok bol podľa neho pre samicu veľmi náročný a už druhý zákrok neznášala v takej pohode ako ten prvý v januári 2008. Hrozilo by tiež riziko trvalého poškodenia. "Pre samicu by bol ďalší zákrok ťažký najmä z psychologického hľadiska. V minulom roku si už dosť vytrpela," povedal zoológ.

Pozitívnou správou však je, že samica Ada je zdravá a má pravidelný cyklus. Jej hormonálnu aktivitu však plánuje ZOO stimulovať cez krmivo či medikamenty. V poriadku je aj 25-ročný samec Niko, ktorý tiež podstúpil v minulom roku vyšetrenia.

"Zistila sa jedna tekutinová cysta. Bolo podozrenie, či nejde o patogénny nález. Punkciou, teda cez hrubú ihlu sa vysala značná časť a zistilo sa, že je to čistá tekutina, nič vážne," vysvetlil Krug. Podľa ďalších vyšetrení má samec nosorožca veľmi kvalitné spermie, spomínaným zákrokom sa dokonca zvýšila tvorba speriem. "Možno sa teda o to postará príroda sama," dodal Krug.

(sita)

Páčil sa vám článok?