Vypúšťaná voda je vraj len podzemná

16.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na podozrenie zo znečisťovania jazera Draždiak v Petržalke vypúšťaním odpadových vôd, nás upozornil čitateľ Ján. Podľa neho blízky hotel vypúšťa odpad už vyše roka a kompetentné orgány stále nereagujú.

Podľa čitateľa v roku 2007 začala voda do jazera vytekať z dvoch rúr vedúcich od hotela priamo k hladine jazera. V decembri bola podľa neho urobená nová šachta a trubice čiastočne ukryli pod trávnikom. „Zrejme je v pláne urobiť hlbší výkop k Draždiaku, aby vytekanie vody nebolo viditeľné okom,“ myslí si čitateľ z Petržalky.

Z odboru štátnej vodnej správy Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave nás informovali, že podnetom sa zaoberali a dvakrát ho prešetrovali. Sťažovateľa informovali, že nejde o odpadovú vodu.

„Na opakovaný podnet sme znovu vykonali vodoochranný dozor už za účasti regionálneho hygienika a Slovenského vodohospodárskeho podniku pričom sa opätovne konštatovalo, že sa nejde o odpadovú vodu. Občasný výtok vody je spôsobený vypúšťaním čerpanej podzemnej vody pre tepelné čerpadlá, ktorá sú po odbere časti tepla opätovne v nezmenenej kvalite vypúšťa prostredníctvom vsakovacieho zariadenia späť do podzemných vôd,“ píše sa v stanovisku odboru životného prostredia pre Bratislavské noviny.

Podľa informácie úradu sa v čase väčšieho odberu môže stať, že voda zo vsakovacieho zariadenia vyviera pri brehu. Ide však o podzemnú vodu vypúšťanú bez kvalitatívnych zmien. Správca hotela podľa úradu urobil v decembri 2008 úpravy na vsakovacom zariadení, ktoré by mali zamedziť aj spomínanému menšiemu vytekaniu.

(rob)
FOTO - archív

Páčil sa vám článok?