Klinika hrudníkovej chirurgie má dve nové sály

8.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Klinika hrudníkovej chirurgie v bratislavskom Ružinove môže oddnes využívať dve nové, moderné chirurgické sály za viac ako 2,937 mil. €. Podľa riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Bratislava Miroslava Vaďuru financovala nemocnica vybudovanie oboch sál z vlastných peňazí.

"Išlo to na úkor hospodárenia nemocnice, uvedomila si ich význam," povedal na tlačovej besede Miroslav Vaďura. Stavebné práce si vyžiadali takmer 1,826 mil. €, zvyšné peniaze zaplatila nemocnica za technológie a zdravotnícke vybavenie oboch sál.

Prvá sála je určená na miniinvazívnu chirurgiu, teda thoratoskopiu. Ide o chirurgiu, ktorá je založená na sledovaní na monitore. "Pacienta neotvárame. Máme len porty, čiže vstupy, cez ktoré zavádzame nástroje. Celú operáciu sledujeme na monitore," vysvetlil prednosta kliniky Svetozár Haruštiak. Druhá sála je zasa určená na otvorenú hrudnú chirurgiu. Pri tomto type chirurgie sa robia zákroky cez 20- až 25-centimetrové otvory. Prednosta je presvedčený, že moderné sály podstatne zlepšia ošetrovanie pacientov. "Ročne máme okolo 1 000 pacientov, čo je dosť veľká frekvencia. K dispozícii je 27-lôžkové oddelenie," dodal Haruštiak.

Klinika hrudníkovej chirurgie vznikla 30. októbra 1991 v Podunajských Biskupiciach. V júni 2006 sa presťahovala do nemocnice v Ružinove. Klinika sa zameriava predovšetkým na liečbu onkologických ochorení pľúc a hrudníka, rekonštrukčnú chirurgiu priedušnice, miniinvazívnu chirurgiu pľúc a mediastínu a chirurgiu pažeráka.

(sita)

Páčil sa vám článok?