Ľad je vytrvalým spoločníkom Dunaja, naposledy úplne zamrzol v roku 1963

3.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ľad na Dunaji nie je novinkou, bez ohľadu na frekvenciu jeho výskytu nesie v sebe hrozbu. Tento fenomén pútal aj Júliusa Fekiača vyše štyridsať rokov, ktoré strávil vo funkciách vodoprávneho orgánu na bratislavskej radnici.

Záujem o túto tému si vzal so sebou aj do dôchodku a kompletizuje si zo všetkých možných zdrojov informácie o zaľadnení Dunaja. Záujem možno vzbudili nádherné fotografie zamrznutej rieky, ktoré mladému vodohospodárovi venoval fotoreportér Večerníka Alojz Prakeš. Jednou zo snímok, ktoré majú 43 rokov, ilustrujeme tento článok.

J. Fekiač uvádza, že prvý jemu dostupný historický záznam o zamrznutí Dunaja je z roku 793 - vtedy mal zamrznúť aj Rýn. Ľadu na Dunaji bolo toľko, že sa neroztopil ani v lete v ústí do Čierneho mora. V roku 995 bola situácia podobná – zima na Dunaji trvala od novembra do mája.

V posledných desaťročiach býva ľadové zovretie Dunaja diváckou atrakciou - čo príde raz za desaťročia, v minulosti bolo bežným javom. Vtedy si diváci uvedomovali, že zamrznutie rieky hrozí povodňami, neprežívali senzáciu, ale strach. Bolo prečo - značka na múre Primaciálneho paláca ukazuje, kam až siahala hladina rieky pri ľadovej povodni v roku 1850.

V modernejšej histórii sa Dunaj zúrivo vzopäl v Bratislave dvakrát - v roku 1956, keď museli ľady uvoľňovať aj leteckým bombardovaním, aby nestrhli piliere Starého mosta. Zamrznutie v roku 1956 bolo silné, ale vzhľadom na klimatické abnormálie predchádzajúceho desaťročia ho verejnosť nevnímala ako tragédiu a divadlo, pri ktorom leteci útočili zbraňami aj bombami na ľadový príkrov, bolo súčasťou rodinných vychádzok.

Zaujímavejšie bolo zamrznutie Dunaja v Bratislave v roku 1963. Pre nových obyvateľov mesta, ktorí nemali skúsenosti s väčšou riekou, to bol šok. Veľtok totiž nezamŕza ako kaluže či menšie rieky do hladkej plochy, jeho príkrov sa tvorí z plávajúcich krýh, ktoré sa do seba a pod seba nasúvajú v neuveriteľných uhloch. Ilustrácie, ako to vyzerá, keď je Dunaj naozaj zamrznutý, zanechal po sebe fotograf Alojz Prakeš.

(gub)
FOTO - Alojz Prakeš

Páčil sa vám článok?