Sociálne byty problém bývania neriešia

31.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Námestníčka primátora pre sociálne otázky a rodinu Mária Demeterová považuje výstavbu sociálnych bytov pre mladé bratislavské rodiny len za dočasné riešenie. Preto chce nové vedenie mesta v apríli, najneskôr v máji predložiť poslancom mestského zastupiteľstva novú koncepciu bytovej politiky.

V prípade sociálnych bytov je totiž prenájom obmedzený na 6 rokov, nie je stále vyriešené, kam pôjdu mladé rodiny po uplynutí tejto lehoty bývať, ak si nenájdu trvalé bývanie.

Magistrát mesta začal mladým rodinám pomáhať pri hľadaní bývania v roku 1993 niekoľkými sociálnymi programami. Jedným z nich je projekt Dom a byty mladej rodiny, ktorý spočíva vo výstavbe malometrážnych bytov, ktoré mesto prenajíma na 6 rokov za splnenia týchto podmienok: trvalý pobyt v Bratislave, vek do 35 rokov a účasť v stavebnom sporení. Ďalšou podmienkou je, aby rodina mala dieťa. Táto podmienka je však predmetom sporu. „Magistrát totiž zastáva názor, že zodpovedná rodina by mala dieťa priviesť do stabilných ekonomických podmienok. K tejto podmienke preto pristupujeme opatrne,“ uviedla M. Demeterová

Sociálne byty už stoja v Novom Meste (Česká a Budyšínska ulica), v Karlovej Vsi (Dlhé diely), stavia sa vo Vrakuni (Hradská ulica). S ďalšou výstavbou sa uvažuje v Starom Meste (Pri Habánskom mlyne) a v Karlovej vsi (Líščie údolie). Mesto tiež prevádzkuje v Dúbravke ubytovňu Fortuna s kapacitou 362 miest.

Mestská časť Staré Mesto zasa prevádzkuje ubytovňu na Kopčianskej ulici , ktorej kapacita je 250 lôžok, a ubytovňu na Smrečianskej ulici s kapacitou 20 lôžok. Podľa informácií magistrátu je v Bratislave 360 bytov na 1000 obyvateľov. Na porovnanie - celoslovenský priemer je 307 bytov, pričom v Európskej únii je norma 4580 bytov na 1000 obyvateľov.

(brn, mg)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie