Zvieratám v ZOO spestria vianočnú stravu

24.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zvieratám v bratislavskej Zoologickej záhrade spestria stravu počas vianočných sviatkov ovocím a zeleninou. Pre agentúru SITA to uviedol zoológ Martin Krug.

"Spolupracujeme s obchodnými reťazcami, dostávame od nich potraviny, ktoré už nie sú schopní predať. Pretriedime ich a podávame zvieratám. Hrozno, jablká, hrušky, kivi, banány, ale i zelenina im teda nebude počas týchto sviatočných dní chýbať, budú mať toho viac ako inokedy," konštatoval.

Opice si zamaškrtia oriešky aj sladké šišky, ktoré budú obalené v marmeláde. Polepšia si aj kopytníky, ktorým naservírujú vianočné stromčeky - ihličnany.

"V tomto roku sme mali lepšiu finančnú situáciu, mali sme viac peňazí, preto sa nám podarilo zvýšiť komfort niektorým zvieratám. Zrekonštruovali sme niektoré chovné zariadenia či výbehy, čím sme niektorým zvieratám skvalitnili podmienky na zimu," pokračoval Krug.

Polepšili si napríklad nosále červené, ktorým vybudovali novú ubikáciu. Predtým mali podľa Kruga drevené búdy, teraz presklené vykurované príbytky s betónovými základmi, vďaka ktorým sú zabezpečené proti potkanom. Medveďom hnedým zrekonštruovali a obnovili chovné zariadenie i výbehy, tiež upravili prístrešok pre opice, kde zateplili strechy. Na rekonštrukcie preinvestovala ZOO v tomto roku podľa Kruga okolo 11 miliónov korún (365 133 €).

Pre technicko-prevádzkové príčiny bude ZOO 1. januára pre verejnosť zatvorená.

(sita)

Páčil sa vám článok?