Začína sa oprava hlavného vodovodu

9.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Prvá etapa rekonštrukcie hlavného zásobného potrubia rozvodnej siete bratislavského vodovodu sa začína v týchto dňoch. Oprava je nutná kvôli veku a zlému technickému stavu potrubia.

Podľa informácií spoločnosti Skanska BS., a.s., ktorá vykonáva rekonštrukciu,  prvá etapa sa týka úseku ulíc Mierová a Gagarinova. Pracovať sa bude v otvorenom výkope a pri križovaní hlavných komunikácií sa použije tzv. bezvýkopová technológia. Celková dĺžka trasy potrubia je takmer dva a pol kilometra, z toho približne dvestometrový úsek je už opravený. Staré potrubie nahradí nové z tvárnej liatiny.

Rekonštrukcia bude Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) stáť 181, 94 milióna korún a mala by byť ukončená na jeseň 2009. Existujúce vodovodné potrubie DN 800 pozdĺž Tomášikovej ulice, v úseku od Rožňavskej ulice po Mierovú, patrí medzi hlavné zásobné potrubia rozvodnej siete bratislavského vodovodu.

V súvislosti s rekonštrukciou musí zmeniť miesto pätnástim zdravým stromom na Tomášikovej ulici. Podľa Magdalény Dobišovej zo spoločnosti Skanska BS, niektoré stromy nie je možné zachrániť inak ako presadením. „Našli sme im náhradné miesto hneď za farským úradom, ostatné stromy umiestnime na ďalšej našej stavbe - Soravia,“ uviedla.  Podľa informácie z ružinovského miestneho úradu za farským úradom pribudne aj jedenásť nových ihličnanov.

Stromy presádza špeciálny stroj Optimal 2500. Znamená to, že priemer vybraného koreňového balu je dva a pol metra. Tento spôsob presádzania drevín neporuší korene stromov a bezpečne ich premiestni na určené miesto.

(rob)

Páčil sa vám článok?