Ľuďom bez prístrešia pomáhajú verejné inštitúcie, charita, občianske združenia

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najdojímavejší osobný príbeh zo stanového tábora pre bezdomovcov vo Vrakuni má svoj happy-end - päťročnú Mirku aj s otcom prichýlili v krízovom centre Dúha. Táto dvojica sa dostala na ulicu, lebo otec stratil prácu, a tým aj podnájom.

V úsilí pomôcť ľuďom bez prístrešia prekonať najhoršie obdobie roka sa už spojili vládne, samosprávne aj mimovládne organizácie. Možno je to trochu neskoro, ako vyplýva z vyjadrenia kňaza Antona Srholca. Don Srholec, ktorého oprávnene pokladajú za slovenského priekopníka v starostlivosti o sociálne slabých, našej redakcii povedal: „Spochybnil by som ten počet zmrznutých, niekto tam zarátal aj bezdomovcov z útulkov, ktorí v nemocnici zomreli tak, ako zomrieme všetci. No nie je dôležité, či zamrzlo osemnásť ľudí alebo šesť, keby aj zmrzol len jeden, je to hanba.“

Stanové mestečko vo Vrakuni rozšírili na kapacitu 120 ľudí, rezort vnútra je však pripravený v prípade potreby pridať stany, a tak poskytnúť dvesto lôžok. V tábore sa zatiaľ nevyskytli žiadne konflikty. Trochu oneskorene, ale predsa vstúpil do diania aj rezort sociálnych vecí. Primátor Andrej Ďurkovský prisľúbil ministerke Ivete Radičovej pomoc pri evidencii ľudí bez domova, čo by znamenalo, že príslušné úrady práce môžu uvoľniť pre magistrát základnú dávku v hmotnej núdzi. Prostriedky sa použijú na zabezpečenie základných potrieb postihnutých. Magistrát a Radičovej rezort budú spolupracovať s ministerstvom obrany pri hľadaní priestorov na trvalejší útulok v bývalých objektoch armády. Ministerka vyzvala občianske organizácie a všetkých zainteresovaných, aby pomohli pri evidencií ľudí bez prístrešia, zároveň v jej úrade prijali opatrenia na evidenciu týchto ľudí.

Od pondelka 23. januára pomáhajú v tábore dobrovoľníci z mimovládnych organizácií. Ako uviedol minister Vladimír Palko, prihlásilo sa aj niekoľko dobrovoľníkov, ktorí nie sú zo žiadnej organizácie a tiež pomáhajú udržiavať chod tábora. V prípade potreby je ministerstvo pripravené rozšíriť kapacitu provizórneho ubytovania aj na niekoľko sto lôžok. Za prvý týždeň v tábore použili palivo za 50-tisíc korún, dodávku ďalšieho dreva by mala zabezpečiť mestská časť Petržalka.

S veľmi účinnou pomocou prišlo občianske združenie Proti prúdu, ktoré pomáha bezdomovcom aj s novinami Nota bene. Organizácia si najala mikrobus, ktorým zváža ľudí bez domova do Vrakune, prípadne najprv k lekárovi na ošetrenie. „Bezdomovci často nie sú informovaní o možnosti prespať v stanovom mestečku, nachádzame ich v zúboženom stave,“ uviedla Sandra Tordová z tohto združenia a dodala, že bežné u nich sú ťažké omrzliny či nekróza tkaniva. „Mnohí z nich trpia ťažkými depresiami. Na našu ponuku o pomoc veľká časť z nich reaguje plačom.“

Bratislavčania, ktorí uvidia premrznutých bezdomovcov, môžu každý deň od 16.00 do 20.00 hodiny informovať hliadku dobrovoľníkov prostredníctvom telefónneho číslo 0907 733 388.

Páčil sa vám článok?