Aj turistika potrebuje odborníkov

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

S tým, čo pre aktívny turistický ruch Bratislava ponúka, nemôže byť spokojný nik, kto videl servis pre turistov trebárs v malých okresných mestečkách na úpätí Álp u našich susedov - v Rakúsku.

Nejde len o vybavenie informačných pracovísk, ale aj o servis hosťom ako taký. Náznakom, že Bratislava v tomto smere už nemá naozaj čo čerpať z minulosti, je inak milá situácia: učni a študenti počas praxe učia svojich starších kolegov najmä na recepciách moderným pracovným metódam. Túto skúsenosť tlmočila riaditeľka Stredného odborného učilišťa obchodného Na Pántoch Magdaléna Žitňanová.

Táto škola pripravuje v trojročnom učňovskom štúdiu v profesiách barmam, čašník - servírka, predavač, cukrár a aranžér každoročne stoosemdesiat mladých odborníkov, v štvorročnom maturitnom smere sa potom pripravujú obchodní pracovníci a pracovníci marketingu pre turistický ruch a obchod. V tejto kategórii opúšťa školu každoročne päťdesiat maturantov, okolo stodvadsať absolventov učilišťa však v škole pokračuje dvojročnou nadstavbou s maturitou. Počas štúdia sa kladie dôraz na ovládanie jazykov a informačných technológií, na čo je škola veľmi dobre vybavené technicky i personálne. „Sme jednou z mála škôl, ktorá má na výučbu dvoch svetových jazykov plne kvalifikovaných učiteľov,“ hovorí riaditeľka.

Profesionalitu absolventov oboch smerov garantuje i prax v exkluzívnych hoteloch, v recepciách, za pultmi i na rajóne. Zrejme však úsilie tejto jedinej školy (a ešte súkromnej hotelovej akadémie v Podunajských Biskupiciach) nestačí - učňovské pracoviská služieb, ktoré majú slúžiť cestovnému ruchu, žijú len v spomienkach starších Bratislavčanov.

Páčil sa vám článok?