Samospráva zvýšenie cien jedál nepopiera

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dôchodcom v Karlovej Vsi od nového roku vzrástla cena za stravu, čo niektorí z nich pokladajú za nefér. V ich mene nás oslovila jedna z nich s poukazom na zdanlivý protiklad - veľké investičné plány a pokles pomoci dôchodcom.

Lýdia Galbičková píše, že v krátkom čase sa znížil príspevok na stravu dôchodcom, raz o štyri a raz o šesť korún. „V čase, keď sa odvšadiaľ ozýva kritika zlého vzťahu k dôchodcom v našom štáte, poslanci manipulujú s prostriedkami ako s ich vlastníctvom, i keď u väčšiny takzvaných starodôchodcov (nie vekom, ale tých, čo nastúpili dôchodok skôr), ich dôchodky vôbec nevyjadrujú prínos pre spoločnosť v minulosti, ale tie hodnoty, ktoré vytvorili, štát využíva,“ píše penzionovaná učiteľka. Nerovnosť medzi dôchodcami je známa a iste by sa v čase tvorby rozpočtu mohli poslanci pozrieť, či by im nevedeli pomôcť diferencovane. Lenže - táto pomoc nejde z kapitoly investícií, ale z bežného účtu, na čo sme našu čitateľku aj upozornili.

Oslovili sme preto prednostu miestneho úradu Jozefa Harvančíka. Podľa stanoviska úradu nejde o zníženie pomoci, ale o zvýšenie ceny jedla, ktoré vychádza z rastúcich cien surovín i energií potrebných na prípravu stravy. Prednosta uisťuje, že v uplynulom roku išlo len o jedno zvýšenie, a to o šesť korún od januára tohto roku. Uvádza, že príspevky užíva 160 dôchodcov, z toho v školách štyridsiati. Rozpočet mestskej časti väčšmi zaťažujú stravníci, ktorí chodia do Seniorklubu, pretože tu je väčšia réžia ako v školských veľkokuchyniach. Podľa prednostu súčasné zdraženie stravy predstavuje mesačne 120 korún, pričom dôchodky - aj tie najnižšie - sa ročne valorizujú najmenej o násobok tejto sumy.

Páčil sa vám článok?