Novinka pre sluchovo postihnuté deti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od jesene tohto roka budú mať sluchovo postihnuté deti v západoslovenskom regióne - pre ne je škola na Koceľovej v Bratislave - možnosť vybrať si, či ísť do odborného učilišťa alebo na atraktívnu strednú odbornú školu.

Riaditeľka Eva Kršková má radosť nielen z toho, že sa rozširujú možnosti vzdelávania pre postihnuté deti, ale aj z toho, že zmeny, ktoré sa v škole udiali, dosiahli vlastnými silami. Hovorí: „V júli 2004 sme pripravili projekt grafické systémy vo vzdelávaní sluchovo postihnutých a ministerstvo nám ho schválilo. Od Európskeho sociálneho fondu sme získali podporu 1,3 milióna korún na vyučovanie počítačovej grafiky. Začali sme ho realizovať už v januári 2005 a potrvá do júla 2006.“

Od februára do septembra sa sedem pedagógov učilo narábať s programami Autocad a PDS Tailor, súbežne v škole pripravovali druhú počítačovú učebňu a vybavili ju softvérom. Vzápätí začali učitelia odovzdávať svoje vedomosti študentom v nadstavbe učebných odborov - strojárom, odevníkom a umeleckým remeselníkom. Tematické plány boli samozrejme upravené tak, aby boli, vhodné na vyučovanie sluchovo postihnutých.

„Neustále sme rozmýšľali, čo pridať vo vyučovaní, aby sa naši žiaci po skončení školy dobre uplatnili na trhu práce. V pracovnom procese to bez PC už dnes nejde, a tak sme sa zamerali aj na zavedenie počítačovej grafiky do odborných predmetov,“ pokračuje riaditeľka.

Program nielenže ďalej vzdelal pedagógov, a tým zvýšil kvalitu vyučovania a školy vôbec, ale otvoril aj nové možnosti pre postihnutých a dáva im lepšiu prípravu na uplatnenie v živote. Aj po skončení projektu budú počítačovú grafiku používať pre učňov i nadstavbové štúdium. Navyše sa vďaka tejto skúsenosti otvorí na jeseň stredná odborná škola s troma mimoriadne atraktívnymi odbormi - propagačná grafika, grafické systémy v odevníctve a strojár so zameraním na grafické systémy. Bude to druhá stredná odborná škola pre sluchovo postihnutú mládež na Slovensku.

Páčil sa vám článok?