V Petržalke dostalo byty 22 žiadateľov

27.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Počas prvých deviatich mesiacov roku 2008 uzavrela mestská časť Petržalka 22 nájomných zmlúv na byty, ktoré sú vo vlastníctve miestnej samosprávy.

Osemnásť nájomných zmlúv uzavreli v prvom polroku, v treťom štvrťroku pribudli tri.

„Nájomné zmluvy uzatvára miestny úrad výlučne na dobu určitú s Petržalčanmi, ktorí sú zaevidovaní v poradovníku záujemcov o byt, ich žiadosti prešli vecným posúdením a následne získali kladné odporúčanie sociálnej a bytovej komisie. V zozname uchádzačov o nájomne byty sa dnes eviduje bezmála 1700 žiadostí. Petržalský úrad má pritom k dispozícii len 800 bytov, ktoré prenajíma na základe zásad hospodárenia s bytmi,“ prezradil hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

Podľa jeho informácii obecný byt sa prenajíma na dobu určitú a v zmluve sú okrem iného definované podmienky, kedy úrad môže bez prieťahov od nej odstúpiť. Ide hlavne o prípady spojené s neplatením nájomného či nerešpektovaním všeobecných pravidiel vzájomného spolunažívania v bytovom dome.

„Počas roku 2008 boli novým nájomcom pridelené byty výlučne po neplatičoch, pričom v jedenástich prípadoch musel byť byt vyprataný na základe exekučného rozhodnutia. Jeden byt bol pridelený žiadateľovi, ktorý nebol evidovaný v oficiálnom poradovníku, a to preto, že išlo o príslušníka policajného zboru a pridelením bytu chce samospráva prispieť k stabilizovaniu stavu kvalitných policajtov pôsobiacich priamo v teréne,“ doplnil Ľubomír Andrassy.

V Petržalke môže o obecný byt požiadať každý občan s trvalým pobytom najmenej päť rokov. Nesmie však vlastniť žiadnu nehnuteľnosť na bývanie a jeho mesačný príjem musí byť vyšší ako 1,2-násobok životného minima.

(mm)

Páčil sa vám článok?