Petržalku trápi odpad v okolí kontajnerov

25.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavskú Petržalku trápi odpad povaľujúci sa v okolí kontajnerových stojísk. Niektorí občania sú totiž presvedčení, že o tento odpad sa stále automaticky stará spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). Spoločnosť však už viac ako rok takúto povinnosť nemá.

"Petržalka je čím ďalej, tým špinavšia," skonštatoval dnes počas takmer dvojhodinovej diskusie na zastupiteľstve poslanec Michal Belohorec. "Nie sme v bývalom režime," reagoval poslanec Juraj Kocka. Samospráva sa pritom zhoduje na tom, že "ruku k dielu" by mali pridať aj vlastníci bytov, ktorí sú jednoznačne zodpovední za vyprodukovaný odpad. "Keď si človek nájde peniaze na kúpu novej veci, nech si láskavo nájde ak peniaze na odvoz tej starej," pridal sa vedúci oddelenia životného prostredia Miloš Šaling.

Poslanci však priznávajú, že v tomto prípade je jedným z problémov nedostatok informácií. Mestská časť preto pripraví pre občanov informačný leták o možnostiach likvidácie odpadu. Pomôcť by mal aj pripravovaný zberný dvor na Čapajevovej ulici. Ten mal byť pôvodne otvorený v lete, neskôr sa spomínal jesenný termín. Podľa posledných informácií by ho mali otvoriť do konca tohto roka.

Na zastupiteľstve rezonovala aj problematika budovania nových kontajnerových stojísk, ako aj zastrešovanie a uzamykanie existujúcich stojísk. V predloženom materiáli sa uvádza, že občania prehodnocujú svoj vzťah k životnému prostrediu a svojmu okoliu. Možnosť vybudovať nové kontajnerové stanovištia, či upraviť tie súčasné, sa stretlo s veľkou podporou zo strany verejnosti. Iba v troch prípadoch požiadali občania mestskú časť o dotáciu, väčšinou však potrebné stavebné práce vykonali zo svojich peňazí. V prípade kontajnerových stanovíšť sú však značným problémom pozemky pod stanovišťami, ktoré patria mestu.

Mnohí poslanci kritizujú skutočnosť, že vydanie príslušného súhlasu mesta trvá veľmi dlho. Kritický postoj vyjadrilo aj vedenie Bytového podniku Petržalka, ktoré sa stretáva s podobnými problémami. Zo strany mestskej časti sa začína spomínať "možnosť generálneho súhlasu" na kontajnerové stojiská. Poslanci preto súhlasili, aby vedenie mestskej časti rokovalo s magistrátom o zabezpečení pozemkov pod novými i starými kontajnerovými stanovišťami za primeraných podmienok. Zastupiteľstvo nešpecifikovalo, či má ísť o prenájom alebo zverenie predmetných pozemkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?