V Dúbravke je naplánovaný urnový háj

12.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Pri Kostole sv. Kozmu a Damiána v bratislavskej Dúbravke plánuje mestská časť vybudovať urnový háj a urnovú stenu čiže kolumbárium. S výstavbou by sa malo začať v roku 2009, práce budú rozdelené minimálne na dve etapy.

Presný počet urnových miest ešte nie je známy, kapacitne by však mali nové miesta v rámci prvej etapy postačovať na tri roky. „Priemerná úmrtnosť v Dúbravke sa pohybuje ročne mierne nad 300 zosnulých. Predpokladáme, že polovica by mohla byť pochovaná v Dúbravke,“ povedala hovorkyňa mestskej časti Lucia Balajová.

Vybudovanie urnového hája a kolumbária je súčasťou programového vyhlásenia mestskej časti. Poslanci pritom vychádzali z početných žiadostí občanov, ktorí sa v Dúbravke narodili, alebo tu dlhé roky žijú a chcú tu byť aj pochovaní. Mestská časť však zároveň uvažuje aj o rozšírení cintorína.

Konkrétny počet hrobových miest by mal vyplynúť z urbanistickej štúdie, ktorú by mali začať spracovávať na budúci rok.

Pozemky na vybudovanie nových hrobových miest však bude musieť Dúbravka odkúpiť od vlastníkov. Keďže aj pozemky susediace s cintorínom vlastnia súkromníci, mestská časť podľa hovorkyne uvažuje nad ich kúpou alebo výmenou.

(sita)

Páčil sa vám článok?