Opice v ZOO o rok dostanú nový pavilón

12.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba nového pavilónu pre primáty v bratislavskej Zoologickej záhrade by mala byť ukončená do konca roku 2009. Verejnosti ho sprístupnia nasledujúci rok.

Nový pavilón vyrastie na mieste bývalej budovy riaditeľstva ZOO v blízkosti pavilónu šeliem. V súčasnosti je urobené zastrešenie a krov, budúci týždeň nastúpia dodávatelia na montáž strešnej konštrukcie. Celý pavilón bude zakrytý, presvetlený, bude tu aj klimatizácia, elektrina a vodovod.

Počas kontrolného dňa v zoologickej záhrade o tom informovala riaditeľka Miloslava Šavelová. Podľa bratislavského primátora Andreja Ďurkovského je výstavba tohto pavilónu jedinečným projektom, ktorý je dôležitý nielen pre mesto, ale aj pre zoologickú záhradu.

„Je to pre nás prioritný projekt, pretože ZOO je súčasťou hlavného mesta a potrebuje mať isté vybavenie, aby mohla byť zaradená do celého systému zoologických záhrad na celom svete,“ uviedol. Z celkového hľadiska to podľa neho vyzdvihne úroveň zoologickej záhrady v širokom regióne. „Doterajšie skúsenosti nám ukazujú, že ako zvyšujeme kvalitu v ZOO, výrazne sa zvyšuje aj počet návštevníkov. A to všetci chceme,“ dodal.

Celkové investičné náklady sa podľa primátora vyšplhajú na 103 miliónov korún, doteraz sa pritom preinvestovalo viac ako 50 miliónov korún.

Nový pavilón bude rozdelený na dve hlavné časti, v ktorých budú podľa riaditeľky umiestnené dva hlavné druhy ľudoopov. V jednej časti budú orangutany sumatranské spolu s gibonmi zlatolícimi a v druhej časti budú šimpanzy učenlivé.

„Vnútorné podlahové priestory pre orangutany budú menšie. Zvieratá však budú mať možnosť ísť do väčšej výšky, lebo sú to zvieratá žijúce v stromových poschodiach. Sprístupníme im výšku okolo 14 až 15 metrov,“ spresnil zoológ Martin Krug. U šimpanzov bude podľa neho výška nižšia, pretože tieto zvieratá prirodzene nevychádzajú do takej výšky, ale pohybujú sa po zemi. Budú mať preto čiastočne upravené priestory, kde sa môžu vyšplhať.

Podlahová plocha u orangutanov bude okolo 90 štvorcových metrov, u šimpanzov 40 štvorcových metrov, vonkajší priestor pre orangutany sa bude rozprestierať na 600 štvorcových metroch, plocha pre šimpanzov bude 1000 štvorcových metrov. Martin Krug doplnil, že z pražskej zoologickej záhrady im už prisľúbili dvojicu adolescentných samcov orangutana vo veku sedem a osem rokov, ktorí sa narodili už v zajatí.

Stavba nového pavilónu pre primáty sa začala v septembri 2007. Moderný pavilón pre ľudoopy nebude mať žiadne mreže. Vnútorné podmienky priestorov budú prispôsobené pôvodným biotopom primátov. Podľa riaditeľky už nebudú mať ľudoopy v novom pavilóne iba spálne, ale aj otvorené výbehy v lete a presklené a vykurované vonkajšie výbehy v zime. Chýbať nebude ani hospodárska časť s prípravovňou krmív, kuchyňou a priemyselnou televíziou. Po dokončení chovného zariadenia tam budú umiestnené orangutany, gibony a šimpanzy.

„Pavilón je navrhnutý tak, že maximálne využíva ponúknutý priestor, rešpektuje etologické špecifickosti primátov, umožňuje využívanie ich vrodenej aktivity a je v súlade s modernými pohľadmi na chov zvierat v uzavretom priestore zoologických záhrad. Spĺňa aj požiadavky zo vzdelávacieho hľadiska, pretože bude slúžiť aj na vzdelávanie o primátoch,“ konštatovala Miloslava Šavelová.

(sita)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?