Problém bezdomovcov sa rieši veľmi tažko

12.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Problém bezdomovcov sa nedá riešiť len odstránením dočasných prístreškov, stanových táborov v odľahlejších lokalitách bratislavskej Petržalky.

Ich zánik na jednom mieste prinesie so sebou vznik nových v inej časti Petržalky či hlavného mesta. Ako pre TASR uviedol hovorca tejto mestskej časti Ľubomír Andrassy, samospráva pracuje spolu s neziskovým sektorom na koncepcii riešenia problémov spojených s bezdomovcami.

"Túto otázku považujeme z nášho hľadiska za vážnu a pri hľadaní riešení chceme využiť aj skúsenosti z iných európskych metropol," doplnil. Podľa jeho informácií sa bezdomovci najčastejšie zdržiavajú vo výklenkoch bytových domov, v stanoch v lesíku pri jazere Draždiak či v záplavovom pásme pri Dunaji smerom k rakúskym hraniciam a aj pod Prístavným mostom. Práve miesto pod Prístavným mostom dala Petržalka koncom augusta tohto roka vyčistiť. Osem bezdomovcov, ktorí tam bývali v stanoch či drevených prístreškoch, umiestnili v nízkoprahovom útulku Depaul na Ivanskej ceste.

Andrassy konštatoval, že problém sa veľmi ťažko rieši za aktívnej účasti občanov bez strechy nad hlavou. "Pretože vo väčšine prípadov, na 90 percent, odmietajú akúkoľvek pomocnú ruku samosprávy, najmä čo sa týka umiestnenia v útulku, v sociálnom zariadení," vysvetlil.

Petržalka každoročne prispieva na činnosť útulkov či podprahových zariadení. V roku 2008 vyčlenila 800.000 Sk (26.555 eur) na činnosť zariadenia rádových sestier Matky Terezy, ktoré prevádzkujú misijný dom Betlehem na Rovniankovej ulici, prispieva aj na činnosť zariadenia Depaul, kde môžu prespať aj bezdomovci pod vplyvom alkoholu.

(tasr)

Páčil sa vám článok?