Problémy štvrte Pri kaštieli sa už vďaka primátorovi Ďurkovskému začali riešiť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia novej štvrte dvesto obytných domov v Rusovciach nás upozornili na problémy, ktoré majú s pitnou vodou a verejným osvetlením, istý čas dokonca tŕpli, že prežijú Vianoce bez vody a v tme na uliciach.

Obe hrozby sa podarilo odstrániť. Verejné osvetlenie cez sviatky fungovalo, aj keď je pravda, že hneď po Novom roku opäť na niekoľko dní došlo k výpadku, vodu im nezavreli a vďaka intervencii primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského sa definitívne vyrieši aj problém s napojením domov na sieť vodárenskej spoločnosti.

Problém sa ťahal roky a je taký spletitý, že by vydal aj na právnu štúdiu. Jeho vznik spôsobilo aj rozhodnutie spoločnosti R-Invest, ktorá sídlisko vybudovala. Predpokladalo sa totiž, že obyvatelia rodinných domov sa budú správať ako obyvatelia bytového domu, teda že budú veci týkajúce sa inžinierskych sietí riešiť spoločne a zriadia si spoločnú správu. Aj predstavitelia R-Investu Štefan Beleš a Martin Šechny dnes pripúšťajú, že to bola chyba.

V dôsledku predstavy o spoločnej správe sa napríklad nevybudovali vodomerné šachty a spotreba jednotlivých domácností sa vyratúvala z podružných meračov. Lenže neexistencia vodomerných šácht je prekážkou pre to, aby každý vlastník domu odoberal vodu individuálne. Medzi obyvateľmi lokality sme sa stretli s tvrdením, že vodomerné šachty boli v cene projektu, Š. Beleš a M. Šechny to však odmietajú s poukazom na pôvodnú ideu projektu. Domy teda postavili bez vodomerných šácht a až doteraz tečie do domov pitná voda cez jediný oficiálny vodomer - patriaci investorovi.

Obyvatelia lokality sa zjednotili - lenže v spore s investorom a rusovskou samosprávou, presnejšie jej starostom. Viac ako polovica z nich protestuje proti právnemu i faktickému stavu, ktorý sa až teraz pomaly začína riešiť. Pre investora však situáciu komplikovalo, že niektorí z majiteľov domov prestali platiť za vodu pravidelne či vôbec. Ten preto uvažoval o tom, že svoj vodomer odhlási, čo by nechalo celú lokalitu, päťsto ľudí, bez vody.

V tejto kritickej situácii zavítal začiatkom decembra do Rusoviec primátor a tam sa oboznámil so situáciou. Po ďalších rozhovoroch so zainteresovanými inicioval primátor stretnutie na svojej pôde. Za účasti starostu Dušana Antoša, generálneho riaditeľa bratislavskej vodárenskej spoločnosti Daniela Gemerana a zástupcov vlastníkov došlo k dohode. Vodárne prisľúbili preskúmať situáciu a v prípade, že to bude možné, udeliť hromadnú výnimku, takže obyvatelia si nebudú musieť budovať šachty. Otázkou zostáva, či nebudú musieť vymeniť teraz používané vodomery za iné, zodpovedajúce štandardu. Podľa ľudí od kaštieľa je to však to najmenšie zlo spojené s ich bývaním. Rad ďalších problémov totiž zostáva. Občania nepokladajú za doriešené otázky okolo spravovania ciest a verejného osvetlenia.

Páčil sa vám článok?