Na obnovu osvetlenia a lavičiek si ešte počkáme

11.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva mestskej časti Bratislava - Petržalka už neráta tento rok s obnovou nefunkčného osvetlenia, poškodených lavičiek a chodníkov v Sade Janka Kráľa. A pritom ho navštevujú nielen Bratislavčania, ale aj zahraniční turisti.

Sad Janka Kráľa, prvý verejný park v strednej Európe, bol pre mešťanov oázou oddychu už od druhej polovice 18. storočia. Rovnako dnes ho ľudia s obľubou navštevujú, a to nielen pre zaujímavé architektonické prvky, akými sú napríklad záhradný altánok či socha Janka Kráľa v srdci parku, ale netradičnú atmosféru tu vytvárajú aj vzácne a chránené stromy.

Prechádzať sa v spoločnosti gingka dvojlaločného či dvestoročných platanov javorolistých je iste povznášajúce až do okamihu, kým vám nepadne zrak na rozbité lampy, polámané lavičky, a kým pod nohami nepocítite nerovnosť poškodených chodníkov. Taká je dnešná realita v Sade Janka Kráľa. „Vieme o tomto stave, v Sade Janka Kráľa robíme pravidelné kontroly, no zatiaľ opravujeme len nebezpečne poškodené lavičky a chodníky, a to v rámci rozpočtových možností samosprávy,“ prezradil hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy.

Finančné prostriedky z eurofondov (program Phare) určené na prvú etapu revitalizácie parku, ktorá bola zameraná predovšetkým na ošetrenie a posilnenie stromov, sadovnícke práce, kosenie trávnatých plôch, výsadbu a údržbu záhonov, sú už prečerpané. Momentálne referáty mestskej časti Petržalka pripravujú podklady na ďalší projekt, opäť financovaný z fondov EÚ, ktorý sa týka druhej etapy revitalizácie parku, zameraný na infraštruktúru.

Nové osvetlenie, lavičky, odpadkové koše, vybudovanie chodníkov, tretej bežeckej dráhy, bezbariérovej toalety, a ďalších prvkov teda môžeme očakávať v budúcom roku, po schválení projektu. „Momentálny stav, porozbíjané lampy, poškodené lavičky a chodníky, bezpochyby súvisí aj s vandalizmom, i keď v Sade Janka Kráľa sa s ním, našťastie, nestretávame tak často ako v iných parkoch. V tejto súvislosti sme naposledy obnovovali pitné fontány, a to už z verejných zdrojov. Aj preto, aby sme obmedzili vandalizmus na minimum, plánujeme v rámci druhej etapy revitalizácie parku zaviesť na najfrekventovanejších miestach kamerový systém,“ informoval Ľubomír Andrassy.

Zatiaľ nás teda môže tešiť, že stromom, drevinám a zeleni v Sade Janka Kráľa, ktorý je chránený v kategórii historická zeleň, sa v prvej etape revitalizácie parku dostalo patričnej pozornosti. Paradoxne v čase, keď bol lesík na Krasovského ulici chrániaci práve vzácne dreviny v Sade Janka Kráľa od rušnej Einsteinovej ulice, vyrúbaný.

(dp)
FOTO - Anna Soniková

Páčil sa vám článok?